Топ 7 на най-студените световни столици

Топ 7 на най-студените световни столици

В най-студените за нашите географски ширини дни от годината често си мислим, че бихме били много по-щастливи някъде на юг, където температурите не падат толкова ниско. За хората, които не понасят студа, това е един от най-неприятните периоди.

Има градове по света, обаче, където хората са свикнали на ужасно ниски температури и то целогодишно. В много световни столици милиони хора са се приспособили към този начин на живот и не им прави особено впечатление.

Когато се замислим за най-студените столици в света, си представяме места близки до Северния полюс, Скандинавия или Канада. Всъщност тази представа ще бъде веднага разрушена, когато видите къде се намират двата града начело на класацията за най-студени столици на държави:

7. Отава, Канада

Отава има влажен континентален климат. Средната минимална температура през януари е минус 14,8 градуса. Снегът и ледът преобладават през зимния сезон. Лятото е влажно и топло.

6. Талин, Естония

Талин е една от най-студените столици в света. Той има влажен континентален климат с топло лято и студени зими с много сняг. Но заради крайбрежното му разположение зимите са по-меки от други места на същата географска ширина. Средната температура в най-студения месец – февруари, е минус 4,3 градуса.

5. Рейкявик, Исландия

Столицата на Исландия е петата най-студена в света. Градът има субполярен океански климат и въпреки, че е разположен много на север, температурите рядко падат под минус 15. Най-ниската температура, измерена тук, е минус 19,7 през януари 1971 г.

4. Хелзинки, Финландия

Столицата на Финалндия има влажен континентален климат. Въпреки че има студена зима, температурите тук са относително по-високи в сравнение с много други места по света на същата географска ширина. Това се дължи на Северното Атлантическо течение и Балтийско море. През зимата температурите падат до минус 20 градуса. Рекордът за най-ниска температура в Хелзинки е минус 34,3 градуса през януари 1987 г.

3. Москва, Русия

Москва е третата най-студена световна столица. Тя има континентален климат, който се характеризира с дълга студена зима и топло лято. През зимата температурата в Москва варира от минус 25 в центъра до минус 30 в предградията.

2. Астана, Казахстан

Астана е втората най-студена столица в света. Градът има изключително континентален климат. Лятото е кратко и топло, а зимата – суха и много студена. През зимата температурите са около минус 30-минус 35 градуса. Река Ишим остава замръзнала от средата на ноември до началото на април.

1. Улан Батор, Монголия

Улан Батор е най-студената столица в света. Градът има средна годишна температура от минус 1,3 градуса. Там има кратко топло лято, а зимата е ужасно студена и суха. През януари температурата пада до минус 36-минус 40 градуса по Целзий, съобщава сайтът World Atlas, цитиран от pochivkablitz.bg.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.