Топ 3 грешки при спестяването

Топ 3 грешки при спестяването

Спестяването на пари е дейност, която повечето от нас правят. Някои заделят в банкова сметка, други пък избират вечната касичка прасенце. Всъщност спестяването е също толкова важно, колкото харченето, а заедно с това - къде и колко спестяваме. Ако все още нямате заделени пари за черни дни, ви представяме топ 3 на грешките при спестяване, които е добре да избягвате.

  • Не спестявате изобщо

Очевидно, но незаделянето на пари е една от най-големите грешки, които можете да допуснете за личните си финанси. Независимо за каква сума става въпрос - дали ще са 5 или 50 лв., 100 или 200 лв. месечно, добре е човек да спестява, за да посрещне непредвидени разходи - било то операция, високи сметки или непланирана почивка.

  • Спестявате големи суми

Да, тази грешка може да звучи нелепо, но спестяването на големи суми всъщност може да доведе до още по-големи разходи. Ако в края на месеца прибягвате до спестяванията си, за да посрещнете ежедневните си нужди, то не сте направили правилно необходимите изчисления. Затова е добре да спестяваме така, че това да не затруднява посрещането на разходи. Повечето финансови експерти съветват да заделяме по 40% от заплатата си за спестявания. Всъщност може да се започне с далеч по-нисък процент - примерно 10-15%, които постепенно да стигнат 40% или повече, ако имате тази възможност.

  • Не инвестирате

Инвестирането е едно от най-добрите решения, които можете да вземете за личните си финанси. Реално това е вид спестяване, което всъщност увеличава приходите ви. Освен това, възможностите за инвестиции са много - акции, форекс, криптовалути, пенсионноосигурителни фондове, банкови депозити. Важното тук е, преди окончателно да вложите пари в което и да е финансово решение, да го проучите внимателно. Това означава да проследите доходността на всяко пенсионноосигурителни дружество и да видите какви са лихвите, таксите и пр.. При търговията с акции или валути това означава да изберете подходяща борса, както и платформа, от която да търгувате. И също така, важно е да има постоянство и разнообразие - постоянство при инвестирането на суми и разнообразие в самите инвестиции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.