Топ 11 на най-красивите водопади в Европа

Топ 11 на най-красивите водопади в Европа

Да разглеждаме чудни водопади, е едно от най-добрите занимания за уплътняване на свободното време през лятото. Те носят чувство за прохлада, дават идеален фон за фотосесии и често са заобиколени от други природни забележителности. Списание HOLA направи класация за топ 10 на най-красивите водопади в цяла Европа, а „Монитор“ даде бонус и с един от най-емблематичните у нас.

МАРМОРЕ, ИТАЛИЯ

Регионът Умбрия е познат като втората италианска Тоскана. С красиви планини, полета със слънчоглед и лозя, средновековни села на фона на Апенините, това е една идеална дестинация за пътешествие. В долината Валнерина, близо до град Терни, е скрит един от най-красивите водопади в Европа, чиито води завършват в река Нера, падайки от 165 метра, и заобиколен от буйна растителност. Това място, което е част от парка на река Нера, се харесва на любителите на рафтинг, каяк и други активни туристически дейности, пишат от HOLA, цитирани от БГНЕС.

РИН, ШВЕЙЦАРИЯ

В Северна Швейцария, на един час време от Цюрих и близо до град Шафхаузен, се намират най-големите водопади на Стария континент, образувани през последната ледникова епоха - ширина 150 метра, височина 23 и среден поток от 700 м3 вода в минута. До тях може да се стигне по пътека с гледки от замъка Лауфен, където се помещават център за посетители и интерактивен музей за историята на това природно богатство. За да не пропуснете нещо от шоуто, можете да се качите на някоя от лодките, които тръгват от замъка Вьорт, построен насред коритото на реката.


ВОДОПАД НА ГАВАРНИ, ФРАНЦИЯ

От френската страна на дългата Пиренейска планинска верига, Сирк де Гаварни е един от най-важните планински анклави в света. На фона на близката скалиста стена започвате да вървите по пътека, която започва от старата овчарска махала Гаварни и се изкачва по водите на едноименната река, като пътят ви минава между ливади и гори от бук и ела. На последния завой на пътя този гигантски и стъпаловиден варовиков амфитеатър се отваря пред очите ви, изкопан милиони години от ледник, от който пада Голямата каскада, която със своите 413 метра свободно падане е най-високата във Франция и една от най-големите в Европа.

СКОГАФОС, ИСЛАНДИЯ

На юг от Исландия до град Скога и много близо до Селяландсфос се намира водопад, който според мнозина е най-красивият в страната. Със своите 62 метра височина и почти 30 широчина, завесата на водата, която се образува, когато падне върху леглото от черни камъни, е толкова впечатляваща и непрекъсната, че никой не е успял да застане зад нея, за да види дали легендата, че викингски вожд наистина е скрил съкровище там. Гледката отдолу или от неговата панорамна площадка, до която се изкачва с повече от 400 стъпала, обяснява защото е предпочитано място за филми и сериали.

ЩАУБАХ, ШВЕЙЦАРИЯ

Долината Лаутербрунен е раят на водопадите. Там има цели 72 на брой, които се спускат по скалистите му стени с височина до 300 метра. Сред всички тях един от най-зрелищните, както и най-високият, е Щаубах. Намира се край град Лаутербрунен. През лятото топлите ветрове завихрят водата във всички посоки, което я кара да се пръска, което означава нейното име, и потокът, който я образува, пръска вода. Мястото е толкова очарователно, че самият Гьоте е бил вдъхновен от него да напише стихотворението си „Песен на духовете във водите“. Впечатляващи в долината са и подземните водопади Трюмелбах, които бучат в планината и са достъпни от лабиринт от стълби и галерии.

ПЛИТВИЦИЕ, ХЪРВАТСКА

Най-големият от националните паркове в Хърватия и най-старият. Намира се на два часа от Загреб, в района на Лика, крие голяма изненада сред своите елови и букови гори - набор от 16 езера с интензивно сини и зелени води, свързани със сто водопада и потоци. Има два маршрута за преминаване през езерата - по дървени пътеки и по път, който ви позволява да наблюдавате долните езера и да стигнете до каньона, който води до големия водопад на река Плитвичка, който със своите 78 метра височина е най-големият в Хърватия.


СЕЛЯНДСФОС, ИСЛАНДИЯ

Исландия е може би мястото с най-зрелищните водопади на квадратен километър. И един от първите, които са открити, напускайки Рейкявик по N1, който минава през целия остров, е този водопад с труднопроизносимото име Селяндфос и височина 60 метра, видим от много километри, преди да се стигне до него, благодарение на безкрайната равнина, която се отваря в подножието на планината и се втурва надолу. Друг от съществено значение е Гулфос, съставен от няколко нива, които падат от внушителен разрез.

СЕДЕМТЕ СЕСТРИ, НОРВЕГИЯ

Подобно на много дълбоки отвори в скалата, фиордите на норвежкото крайбрежие - онези прекомерни дерета, които проникват в континента между зашеметяващи пропасти, рисуват уникален пейзаж. Между всички тях е най-големият - Гейрангер, обект на световното природно наследство. Мястото може да се похвали с невероятни водопади, като най-любопитни за туристите са Седемте сестри. Това са седем потока, които се вливат във фиорда от височина 250 метра. Пред нея е Фриарен, Претендентът, който включва всички герои на стара и романтична скандинавска легенда.

СКОКЪТ НА НЕРВИОН, ИСПАНИЯ

 На границата между Алава и Бургос е скрит най-високият водопад в Испания с височина 270 метра, заобиколен от гори. Гръмотевичният звук на водите на потоците Аютурри, Итуригучи и Урита се получава при сгромолясването по скален амфитеатър към дъното на бездънен каньон. Както и сенчестите букови гори на Монте де Сантяго, които го заобикалят и които, заедно с водопада са абсолютните действащи лица на пейзажа.

МУНДО, ИСПАНИЯ

В природния парк на Каларес дел Рио Мундо и Сима, между Сиера де Алкарас и Сиера дел Сегура, няколко пъти в годината се случва грандиозно природно явление. Това е избухването на река Мундо при извора, внезапна експлозия на вода, която каскадно пада стотици метри и се превръща в колоритни водоскоци и „конски опашки“. До него се стига от Риопар, като се върви по стъпаловидна пътека за 15 минути. В допълнение към съзерцаването на водопада уникалният карстов пейзаж на тази защитена зона приканва към туризъм.

КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ, БЪЛГАРИЯ

Крушунските водопади несъмнено са едни от най-красивите в България. Макар да не намират място в класацията на сп. HOLA, заслужават внимание. Това са поредица от водопади, които се намират в близост до село Крушуна, около Ловеч. Намират се на 6 км от град Летница и са известни със своята живописност. Крушунските водопади се намират на северния склон на Деветашкото плато, Средния Предбалкан. Каскадата се е образувала по протежение на река Пройновска, извираща от Крушунската пещера. Първият и най-голям водопад от каскадата е и най-известният - 15-метровият Пръскалото. В непосредствена близост до водопадите се намират множество пещери, сред които Маарата, Урушка Маара, Бонинска пещера и други. Туристическата пътека започва от около половин километър южно от селото. Има множество мостове, позволяващи на туристите да разгледат местността. През 13-14-и век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.