Топ 10 грешки в личните финанси на младите двойки

Топ 10 грешки в личните финанси на младите двойки

Разговорите за пари може и да не са едни от най-романтичните, но определено са едни от най-полезните за връзката ви с вашата половинка. Този тип дискусии, посветени на личните финанси, е особено важен за тези, които наскоро са минали под венчилото. Затова е добре да знаем кои грешки да избегнем и как да подходим към финансите си.

Кои са най-често допусканите грешки от млади двойки?

  • Избягването на разговори за предишни преживявания

Вижданията ни за парите, тяхната функция и правилен начин на разходване се формират на база предишен опит, наблюдения, впечатления, събрани от видяното от нашите родители, приятели и пр. Нормално е една двойка да има различни възгледи, затова е важно да споделите своя опит в света на парите.

  • Пазенето на тайни

Тайните покупки или кредити могат сериозно да навредят на вашата връзка, разрушавайки изграденото доверие.

  • Разговори за бъдещето

Решенията, взети днес, влияят на нашето утре. Разговорите за бъдещето и как планирате да харчите за него може да послужат като проверка дали с партньора ви се движите в една посока и имате същите желания.

  • Само един от двама ви взима решенията

Важно за всяка двойка е да разбира финансовото положение, в което се намира, и да приеме, че решенията за по-големи покупки се взимат заедно, а не еднолично.

  • Липса на спестявания

Нищо не стресира повече от извънредните разходи. Създаването на спестявания за извънредни случаи обаче може да помогне за решението на проблема.

  • Избягването на неудобни разговори

Разговорите за изготвянето на план за харчове или дали да се помогне финансово на някой друг от семейството не са най-приятните, но може да спомогнат на връзката ви.

  • Липса на разбирателство или кой какво плаща

Решението дали всички ще плащат за всичко, или различните разходи ще се разпределят равномерно, варира при различните двойки. От особено значение обаче е разпределението да е такова, че да е удобно и за двама ви, а заедно с това и да предотвратява забавени вноски, плащания и пр.

  • Изпращането на смесени сигнали към децата

Точно както ние сме копирали поведението на родителите ни, така и нашите деца се учат за парите на база нашите навици за харчене, спестяване и инвестиране.

  • Да си мълчиш, когато имаш нужда от помощ

Допитването до експерти по лични финанси, кредитни консултанти и пр. може да е само от полза за двойката, защото ще даде и една трета, независима гледна точка по отношение на парите.

  • Вярата, че сме решили всичките си проблеми

Целите и нуждите ни по отношение на парите се променят с времето. Това, че с половинката си вече сте постигнали разбирателство, не означава, че след време няма да се върнете към същите разговори за пари. Добрата новина е, че колкото по-често обсъждате темата, толкова по-лесна става тя за коментиране. Съответно тези разговори вече не са толкова стресиращи и спомагат за изгращането на бъдеще, желано както от нас, така и от нашата половинка.

Източник: kiplinger.com

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.