Томислав Дончев: Светът щеше да е полуграмотен без кирилицата

Томислав Дончев: Светът щеше да е полуграмотен без кирилицата

Сигурен съм, че светът би бил полуням без българския и полуграмотен без кирилицата. Това написа в своя поздрав за 24 май вицепремиерът Томислав Дончев.

"Светът не е изграден от атоми, а от букви. Поне светът, който ние познаваме. Чрез думи и букви ние знаем какво са планините, моретата, реките, миналото, настоящето.Чрез тях дори се опитваме да проникнем в бъдещето.
Чрез думи и букви ние описваме не само предметите, които могат да се видят и докоснат, но и създаваме такива, които нямат материален корелат, но могат да променят посоката на движение на света- това са целите, идеите", каза той.

"Без букви, ние нямаше да сме просто безпросветни, а нямаше да имаме нищо. Щяхме да бъдем без история, обитаващи тесния свят на зримото настояще. Ако ви е трудно да си представите свят без реки и морета, представете си колко по-беден би бил светът без милите стихове на Валери Петров, без голямата война, гледана през очите на Добрия войник Швейк, без образите на хора и зверове на Булгаков, без мрачната изящност на Маркузе и още и още към безкрая, изграден от букви.", придължава Дончев.

И завършва: "Честит празник на всички писатели и читатели, на всички ученици и на всички учители, които от столетия се борят с неграмотността на първа линия"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.