0

Н епосредствената задача е завършването на плана за възстановяване и устойчивост, което трябва да се случи в следващите 2 седмици. Този план се подготвя от лятото на миналата година, когато бяха първите анонси, че ще има специален пакет за подкрепа на европейските икономики за излизане от кризата и ускоряване на икономическото развитие. Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Непосредствената задача е завършването на плана за възстановяване и устойчивост, което трябва да се случи в следващите 2 седмици. Този план се подготвя от лятото на миналата година, когато бяха първите анонси, че ще има специален пакет за подкрепа на европейските икономики за излизане от кризата и ускоряване на икономическото развитие. Това каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Организирахме серия от публични консултации по сектори със заинтересованите страни, получихме 90-100 предложения. Планът мина през различни версии. Следващото правителство ще разполага с един завършен план, негова воля е да прецени дали да го внесе в този вид, да прави ревизия в него, да го доработва, или да прави нов план", уточни той.

Дончев отклони за следващите дни въпроса кой ще предложи ГЕРБ за следващ министър председател. "Не ме карайте да анонсирам всичките ни действия за месец напред. Имената ще ги научите съвсем скоро. Може да се очаква приемственост и обновяване в новия кабинет. Подкрепа към нас в парламента би била изненада, но наред с това ние носим отговорност съм всички, които са гласували за нас", допълни той.

По думите му къде ще заседава следващото Народно събрание не е толкова драматичен проблем. "Вероятно има символно значение - едната сграда е историческа, другата - доста по-практична", подчерта той.

"Преди всичко е важно България да има компетентно правителство от хора с политически замах, опит, експертиза, с ясна парламентарна подкрепа. За да има такъв кабинет е редно да му дадем стартова подкрепа", заяви Дончев по повод евентуална подкрепа на ГЕРБ за правителство на "Има такъв народ".

"Редно е да предложим председател на Народното събрание, не мога да коментирам имена, завъртели се в пресата", завърши вицепремиерът.