До края на годината обществените поръчки ще станат изцяло електронни - от кандидатстването до отчитането, обеща вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция на строителния бранш в София.

"Ще се изсветли целият процес без възможност за заиграване, като оферираната цена ще се криптира в момента на подаване, отделно ще отпадне необходимостта от тонове хартия", обясни предимствата на дигитализацията на търговете. По негови думи по този начин процесът ще стане много по-прозрачен и лесно проследим, а от това всички имат интерес.

Програмирането на Кохезионната политика за следващия програмен период започна още преди средата на 2018 г. „Това е относително рано, но е породено от амбицията ни да сме много по-добри, а това предполага напрежение“, коментира вицепремиерът.

Според него няколко са основните предизвикателства, пред които трябва да се изправим. Едно от тях е хаотичното разпределяне на ресурси в незначителна степен за всяка една нужда. Според Дончев това е причината да не може да се направи значително подобрение, нито да се обърне тенденцията. „По този начин едва ли ще има сектор, в който ресурсът да покрие повече от 30% от нуждите“, обясни Дончев.

Затова и заместник министър-председателят препоръча в този период да сме по-дръзки, амбициозни, но и умни. Според него парите по Кохезионната политика ще се запазят същите и през следващия период.

Със средствата ще бъдат изградени през следващите 10 години нови 10-12 индустриални зони със съпътстващата инфраструктура. „Те ще позволят при появата на нови производства, те да се случват много по-бързо благодарение на инвестициите, които имаме в момента, а това ще го уредим със съответните законодателни промени“, поясни още вицепремиерът.

Всички звена на научна инфраструктура пък, които са изградени и финансирани като София Тех Парк и други, които се изграждат в момента, трябва да бъдат свързани в мрежа, която да следва нова политика, обслужваща целите и нуждите на икономиката. Това включва промени и в Министерски съвет.

По думите на Дончев в строителния бранш предстои ескалация на разходите за възнаграждения, затова е необходимо развитие на нови технологии и механизации. "Така ако в миналото 10 човека са работили, сега да се прави с 6 или 7 души", коментира вицепремиерът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Срокът за връщане скача с година, ако е-търговецът не посочи това право

Глобата за лъжа на търговец да е процент от печалбата

Срокът за връщане скача с година, ако е-търговецът не посочи това право

Глобата за нелоялни практики да е процент от оборота на търговеца. Сегашният Закон за защита на потребителите постановява фиксирани цени за размера на санкциите, но според регулатора трябва да се определи по-справедлив модел на санкциониране.

Само двама кандидати искат да изградят интелигентната система на АМ „Тракия“

Кандидатите за изграждането на интелигентна пътна система по магистрала „Тракия са само двама. Обединенията „ИТС Тракия“ („Алтимате“ - Букурещ, и СИСКОМ Инженеринг ЕАД) и „Тракия ИТС“ („Контракс“ АД, „Кейбъл Ком“ ООД и ЕТК ООД) са подали оферти по обществената поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Общините сами ще определят какъв тип туризъм да рекламират (ОБНОВЕНА)

Кметовете, заедно с местния туристически бранш, сами да определят типа туризъм, който ще се развива на местните курорти. Това предлагат промени в Закона за туризма, които ще бъдат подадени към Министерския съвет до 2 седмици, обяви на брифинг ресорният министър Николина Ангелкова.