Томислав Дончев: Обществените поръчки стават електронни (ОБНОВЕНА)

Томислав Дончев: Обществените поръчки стават електронни (ОБНОВЕНА)

Нови 10 индустриални зони ще са необходими в следващите години, смята вицепремиерът

До края на годината обществените поръчки ще станат изцяло електронни - от кандидатстването до отчитането, обеща вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция на строителния бранш в София.

"Ще се изсветли целият процес без възможност за заиграване, като оферираната цена ще се криптира в момента на подаване, отделно ще отпадне необходимостта от тонове хартия", обясни предимствата на дигитализацията на търговете. По негови думи по този начин процесът ще стане много по-прозрачен и лесно проследим, а от това всички имат интерес.

Програмирането на Кохезионната политика за следващия програмен период започна още преди средата на 2018 г. „Това е относително рано, но е породено от амбицията ни да сме много по-добри, а това предполага напрежение“, коментира вицепремиерът.

Според него няколко са основните предизвикателства, пред които трябва да се изправим. Едно от тях е хаотичното разпределяне на ресурси в незначителна степен за всяка една нужда. Според Дончев това е причината да не може да се направи значително подобрение, нито да се обърне тенденцията. „По този начин едва ли ще има сектор, в който ресурсът да покрие повече от 30% от нуждите“, обясни Дончев.

Затова и заместник министър-председателят препоръча в този период да сме по-дръзки, амбициозни, но и умни. Според него парите по Кохезионната политика ще се запазят същите и през следващия период.

Със средствата ще бъдат изградени през следващите 10 години нови 10-12 индустриални зони със съпътстващата инфраструктура. „Те ще позволят при появата на нови производства, те да се случват много по-бързо благодарение на инвестициите, които имаме в момента, а това ще го уредим със съответните законодателни промени“, поясни още вицепремиерът.

Всички звена на научна инфраструктура пък, които са изградени и финансирани като София Тех Парк и други, които се изграждат в момента, трябва да бъдат свързани в мрежа, която да следва нова политика, обслужваща целите и нуждите на икономиката. Това включва промени и в Министерски съвет.

По думите на Дончев в строителния бранш предстои ескалация на разходите за възнаграждения, затова е необходимо развитие на нови технологии и механизации. "Така ако в миналото 10 човека са работили, сега да се прави с 6 или 7 души", коментира вицепремиерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.