Томислав Дончев: Мерките против COVID-19 ще отпадат поетапно (ОБНОВЕНА)

Томислав Дончев: Мерките против COVID-19 ще отпадат поетапно (ОБНОВЕНА)

Мерките ще падат постепенно, но не може да се даде краен срок на отпадането на карантината, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ.

„Българското общество и икономика не може да останат в карантина безкрайно дълго време, не само заради стопанските последици, а заради колективния психиатричен статус на нацията. Следим всеки ден данните, правим анализи, тази ситуация е тежка за всички, но не бива (б.а. карантината) да пада по-рано, отколкото е необходимо“, коментира Дончев.

По думите му най-злощастният сценарий, в който може да влезем, след всички успешни мерки благодарение на дисциплина и добра организация, свръх окуражени от този успех – бързо да либерализираме мерките и след това заразата да ни удари тежко.

„Това би означавало, че сме нанесли двойна щета – първо сме блокирали социалния живот и икономиката за месец и половина, а след това заразата е победила“, смята вицепремиерът.

Трудно е да се направи статистичeска точна преценка колко икономика работи, но според Дончев тези, които имат поръчка работят. Очаква отварянето на заводите в Германия да възстановят веригата на доставки и фабриките и у нас да заработят.

По думите му предлаганата финансова помощ в размер на 173 млн. лв. съвсем лесно ще достигне до малкия бизнес – изцяло по електронен път през информационната система за наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).  Единственото нужно е електронен подпис. По този начин фирмите ще имат възможност да получат част т оборота си за миналата година – между 3 000 и 10 000 лв.

Попитан дали ГЕРБ бяга от въпросите на опозицията, вицепремиерът обясни, че дебат може да тече на всяко място, а парламентът е място за вземане на решения.

Повод за пореден сблъсък между управляващи и опозиция стана апликацията, която може да се използва за проследяване по време на карантина. Другият гост в предаването зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков обясни какви всъщност са били подбудите на партията, за да бъде отнесен въпросът до Конституционния съд. ''Ние атакувахме възможността на органите на МВР без съдебно разрешение да имат достъп до местоположението на даден човек'', коментира той, като поясни, че това е същината на конституционната жалба.

Според Зарков изцяло кредитното подпомагане на бизнеса, което ГЕРБ предприема, е ''опростенческа форма'', тъй като възстановяването от кризата зависи от възстановяването на потреблението. Томислав Дончев контрира, че  стойността на безвъзмездните кредити е минимум 2 млрд. лв. По схемата „60 на 40“ вече са обхванати 7 000 предприятия.

По повод инцидента на Великден, при който бе убит журналистът Милен Цветков, Дончев отбеляза, че “ролята на журналистите не е просто да разказват една история на широката публика, благодарение на тях се създава представа за света. Когато си замине един журналист, изчезва и част от света''.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.