До тегленето на нов дълг може да прибегне държавата, обяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. "Можем да генерираме дълг, но това е стъпка, към която не прибягваме автоматично. Най-важното за нас в момента е да покрием всички хипотези в настоящата ситуация", обясни вицепремиерът. Той обаче уточни, че все още е рано да се говори за подобна мярка.

Да не разглобяваме държавата на 10-тия ден от кризата, призова вицепремиерът и разясни още веднъж част от анонсираните вчера от властта мерки за подкрепа на бизнеса и икономиката в извънредната ситуация заради разпространението на коронавирус.

"В такава ситуация е важно за нас да покрием всички хипотези. Ако някой е освободен от работа, по общия ред ще отиде на борсата. Ако някой е опитал да съхрани персонала си, сработва системата 60-40", обясни още той.

По отношение на ставката по ДДС, за която от години упорито се призовава да бъде намалена, а в условията на икономическа криза все по-често различни бизнеси настояват за подобна стъпка, Дончев бе категоричен, че това не би подкрепило потребителите. „Подобна мярка би облекчила предприемачите и търговците“, каза той, с което сложи край на темата.

Той добави още, че не може да се мисли за отлагане на плащания на данъци и осигуровки на „едва десетия ден от извънредното положение”.

Дончев акцентира, че огласените вчера мерки са едва начални мерки за кризата и увери, че впоследствие ще се търсят и други варианти. „Нужно е обаче да мине време, да се видят реалните отражения на здравната криза върху икономиката. А и никой не знае колко ще продължи кризата”, посочи вицепремиерът.  

Той разкри, че се надява до няколко дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост.  “Да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски“, уточни той. По думите му всички трябва да проявят гъвкавост в тази ситуация, а държавата е редно да помогне. „Парите, които пренасочваме, са 600 милиона лева, но при нужда ще стигнат милиард", коментира още Томислав Дончев.

„Капитализацията на банките, която е една от икономическите мерки на кабинета, е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите“, обясни вицепремиерът. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Парите отиват за медицинско оборудване, лекарства, тестове и защитни средства

Пренасочват 40 млн. лв. от европрогама за борба с COVID-19

Парите отиват за медицинско оборудване, лекарства, тестове и защитни средства

 40 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 ще бъдат пренасочени за борбата с коронавирус, реши правителството на заседания на Министерския съвет.

Данаил Кирилов: Очевидно някой много е бързал да смени системата на Темида

Очевидно някой много е бързал да смени системата за случайно разпределение на делата, заяви по Нова тв министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той коментира скандалните резултати от приключилия одит на системата и заключенията, че тя е пробита, т.е. достъпна за външна намеса.