Томина неделя - Великден на покойниците

Томина неделя - Великден на покойниците

Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава, а също и Христофор, Фори, Форьо, Христофорка

Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след възкресението на Христа. Тази година е на 9 май.

В този ден се почита Св. Тома, единият от Апостолите, още известен с прозвището Тома Неверни. Това име му е дадено, защото, когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство - да пипне раните на Иисус от приковаването на кръста.

Библията разказва, че в неделята след смъртта си Христос отишъл при апостола и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Тома се засрамил от неверието си и коленичил пред Спасителя и помолил за прошка. Тома е символ на човешката слабост, на търсенето на доказателство за чудото, без вяра, че изобщо е възможно. Но Тома остава един от най-ревностните разпространители на християнството.

На Петдесетница апостолите трябвало да изберат помежду си кой къде ще отиде да проповядва Божието Слово. На апостол Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той сторил много чудеса и покръстил много християни. Повярвала и жената на един от царете и се покръстила. Тогава той се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения - хвърлил го в тъмница и в огнена пещ. Но апостолът все оставал невредим. Накрая Тома загинал, прободен от копие, а мощите му били пренесени в Месопотамия.

В народния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца отново и се носят на гробища, заедно с козунак и хората си ги подават помежду си. По канон нищо не се оставя на гроба, освен да се запали свещ и да се прелее с вино и вода.

Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

На 9 май Православната църква днес

почита паметта на Свети мъченик Христофор и Свети пророк Исая

Свeти мъченик Христофор живял по времето на император Дакий. Той бил християнин и изповядвал открито вярата си. Заради това бил подложен на страшни мъчения, след които оставал невредим. За да се опази от пошлостта на живота и от хорските пороци, светецът пожелал Господ да му даде лице на звяр, с което да замени красивото си лице на праведен момък. Често е бил изобразявн така или като мъж, който носи на рамото си малко момче – малкият Иисус Христос.

Според легендите свети Христофор бил великан – висок и много силен. Отишъл на брега на една река и започнал да пренася хората от единия на другия бряг. Сред преминаващите се оказало и едно малко момче, но когато Христофор го вдигнал, установил, че детето тежало повече от всички преди него. Учуден, той го попитал защо тежи толкова много, а то му отговорило, че носи товарът на целия свят на плещите си. Детето било малкият Иисус Христос. Всъщност името Христофор от гръцки /Christo-phoros/ означава „носещия Христос”.

Светецът бил публично обезглавен в Ликия около 249 г. Тленните му останки били пренесени в Толедо, а днес мощите му се намират в катедралата “Св. Петър” в Рим.

Свети Христофор е покровител на моряците, носачите, превозвачите, на пътешествениците, поклонниците и шофьорите. Повелител е на мостовете и градовете до реки. Смятан е за закрилник на внезапната смърт.

Свети пророк Исая живял през втората половина на VІІІ век пр. Хр. Той произлизал от рода на юдейските царе. На 9 май през са пренесени и мощите на Свети Николай Чудотворец от Балканския полуостров до Италия, в град Бари където почиват и до днес.

Имен ден днес празнуват Христофор, Фори, Форьо, Христофорка

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.