Толът вдига двойно разходите на превозвачите, стоките шоково поскъпват (ОБНОВЕНА)

Толът вдига двойно разходите на превозвачите, стоките шоково поскъпват (ОБНОВЕНА)

Транспортният бранш иска отлагане на новото таксуване

Транспортният бранш обяви шоково поскъпване на хранителните стоки след въвеждането на новото таксуване по пътищата.

Разходът на превозвачите ще скочи двойно заради тол системата. С новите пътни такси със 100% повече ще струва изминат километър, само цената на пътната такса ще бъде 75 стотинки средно за най-масовите камиони, а заедно с горивото достига 1.40 лева, обяви Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на превозвачите.

Но точни разчети колко ще се оскъпят продуктите при новите цени за превоз не бяха представени. Причината е, че регионалното министерство не е предоставило карта с участъците от пътната мрежа, които ще се таксуват.

Транспортният бранш си обедини в обща позиция за отлагане на въвеждането на новите такси по пътищата, докато не се изградят порталните рамки за контрол на тол системата и едва след това да започне да тече 6-месечен тестови период. Така ще се спази договора за изпълнение, но ще забави влизането в сила на таксуването.

В отговор от регионалното министерство обявиха, че от утре поетапно започват тестовете на тол системата. Те ще стартират със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на реални данни на терен.

Така първо ще се установи дали има добра свързаност между отделните компоненти на системата. След като тази интеграция бъде установена от екипите на Националното тол управление, ще се премине към втори етап – тестове с данни, постъпващи от бордови устройства, монтирани на транспортни средства.

За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол. Експертите на Националното тол управление ще правят „сухи тренировки“ за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо, а не търговско покритие върху пътищата, уточниха от Националнато тол управление.

Техническото покритие е от 10 800 км и е обхвата, заложен в заданието за разработване на системата. А тестовите тарифи са от доклада на Световната банка от 2016 г.

По план днес и утре ще се проведе обучение на оперативните ръководители и ключовите експерти от екипа на Националното ТОЛ управление (НТУ) за провеждане на тестовете – обхват, задачи, планирани резултати, начини на оценка на резултатите. На тестовете ще присъстват експерти на Световната банка, като тяхната задача, както и до този момент, е да наблюдават, верифицират и оценяват резултатите от тестовете, допълват от регионалното министерство.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.