Толът тръгна с най-ниската такса в Европа (ОБЗОР)

Толът тръгна с най-ниската такса в Европа (ОБЗОР)

Средно за 4 минути шофьорите на тирове и автобуси купуват маршрутна карта

Тол системата стартира нормално, а цените ни са най-ниските в Европа. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в ефира на Нова телевизия и увери, че ситуацията е спокойна.

Той обясни, че тол такса ще се заплаща за преминаване по автомагистрали и първи клас пътища в страната. Зам.-министърът даде пример с таксите в Сърбия, където от българската до унгарската граница най-масовият тежкотоварен транспорт заплаща около 90 евро, а у нас от Калотина до Капитан Андреево - около 20 евро.

Тол таксите за изминаване на 1 км са определени в съответствие с масата на пътното превозно средство, екологичния му клас, както и категорията на пътя. За масовия тежкотоварен превоз - камионите от 3.5 т до 12 т, тарифите са между 3 ст. и 7 ст. на километър, а за автобусите - от 1 ст. до 4 ст. на километър. За превозните средства над 3.5 т, използващи като единствен източник алтернативни горива, тол таксата ще е в размер на 50% от стойността, определена за съответния вид автомобили с екокатегория ЕВРО VI, EEV.

"Трафикът на Капитан Андреево и Калотина е интензивен.

Над 13 500 бордови устройства са активирани понастоящем", уточни зам.-министърът. Той допълни, че те отчитат маршрутите и курсовете, които извършва тежкотоварният трафик и автобусите в България.

"Чисто технически абсолютно всичко е гладко. Няма забавяне, имаме мобилни екипи, които са малко по-надолу от нас. След колегите от агенция "Митници" имаме 5 терминала с двама служители на Национално тол управление, които съдействат на транзитно преминаващите шофьори да закупят своите маршрутни карти", допълни зам.-министърът. Той уточни, че закупуването на маршрутна карта става средно за 4 минути.

Нанков подчерта още, че с превозваческия бранш са се договорили и те са поели ангажимент, ако не бъдат постигнати заложените приходи, 3 месеца от старта на тол системата да бъдат индексирани цените и обхватът на пътищата.

„Стартирали сме т. нар. бял списък с валидни бордови устройства, които към момента са 14 000. Следващата седмица очакваме сключени договори и добавяне към този списък на устройства за таксуване на базата на джипиес тракери.

Всеки ден този списък ще се увеличава

Трите метода на таксуване работят", обясни Олег Асенов от АПИ по БНТ. В първите дни от старта на системата контролът за платени тол такси ще се осъществява на терен чрез 105-те мобилни екипа на Националното тол управление. Инспекторите ще помагат на шофьорите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - на пътя това са големите бензиностанции.

Шефът на тол управлението увери, че шофьорите могат да се таксуват с маршрутни карти, които да закупят от сайта БГ ТОЛ, както и от 500 терминала на самообслужване по протежение на пътната мрежа, а също и от бензиностанции и от партньорската мрежа на националните доставчици на услуги. Създадена е необходимата организация на всички ГКПП в страната, като на всеки входен коридор за проверка има информационна табела, която да подсказва къде и на какво разстояние е най-близкото място за продажба на маршрутна карта и къде шофьорите могат да получат консултация", съобщи още Асенов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.