Толтакса заменя винетките

Толтакса заменя винетките

Най-скъпо ще е за пътища, строени от частни инвеститори

Толтакса до 10 ст. на километър за ползване на републиканската пътна мрежа може да бъде въведена в близките години. Това обяви вчера строителният министър Лиляна Павлова.


По думите є обаче проблемът с цената има два много важни нюанса. „При изграждане от частен инвеститор на определена отсечка или отделно скъпо съоръжение като тунел цената може да достигне до въпросните 10 ст. на километър”, поясни тя. При въвеждането за първокласните пътища и автомагистралите толсистема цената на километър ще е много ниска. Има вариант леките автомобили да могат да останат на електронна винетка за време, а за километър плащането да е само за тежките. На принципа,

който най-много руши пътищата ­ да плаща най-много

поясни министърът.
„В момента по договора ни със Световната банка тя има ангажимент да направи цялостен финансов анализ, бизнес модел, анализ на трафика и на това каква толсистема да бъде въведена. Включително трябва да се предложи от коя година да влезе новата система и дали преходът от винетки към тол да бъде плавен”, съобщи още Павлова.
По думите є до края на 2015 г. трябва да бъде разработен финансовият анализ и на трафика, както и бизнес моделът. „След това правителството ще вземе решение кой модел да избере ­ дали да се въведе такава система само за тежкотоварния трафик, а леките да останат на винетки за време. От друга страна трябва да се строят много доста важни пътища ­ София-Калотина, София-Видин, Велико Търново-Русе, доизграждането на „Хемус” и „Черно море”. Ако те бъдат правени на принципа на публично-частното партньорство, то за тези участъци ще има за всички толтакса на километър”, обясни строителният министър.
„През 2017 г., ако се вземе решение и се намери инвеститор да изгради толсистемата, тя ще започне да се внедрява,

а реално от 2018 г. да се прилага

започвайки от тежкотоварните автомобили. Ще трябва да се правят и законодателни промени. Чак след 2020 г. можем да говорим за толтакси или електронни винетки за леките автомобили. Електронната винетка ще може да се купува през мобилния телефон например”, каза Павлова.
„Около 1 млрд. лв. приходи годишно са нужни, за да се поддържат пътищата, както в другите европейски страни“, каза още Павлова.
Министърът припомни за разработваните в момента други иновативни електронни системи в пътния сектор. „До края на лятото ще бъде готово приложението за смартфони, чрез което ще може да се получава информация за трафика ­ кои пътища са отворени или затворени, къде има задръстване или не е почистен снегът през зимата. Работи се и по електронните табла по магистралите. До края на годината трябва да приключи проектът и първите да бъдат монтирани. Отделно внедряваме и електронните броячи на трафика. Така в историята ще отиде ръчното броене на преминалите коли, което е неефективно и скъпо”, добави Павлова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.