Тол системата тръгва с по-ниски тарифи и намален обхват

Тол системата тръгва с по-ниски тарифи и намален обхват

Протестът на превозвачите се отлага

След тричасова среща с премиера Бойко Борисов превозвачите се договориха тол системата да стартира от 1 март, но с по-ниски тарифи и намален обхват на таксуване.

От началото на март тол системата ще заработи с тарифи, предложени от транспортния бранш, обяви регионалният министър Петя Аврамова. Системата ще бъде тествана и ако приходите от нея са по-малко от предвидените, ще бъдат актуализирани.

По време на срещата с премиера е договорено новата система за таксуване да заработи от 1 март, а дотогава всички браншови организации да съдействат максимално. "Всяко едно пътно превозно средство на 3,5 тона, както и малките, и големите автобуси, ще бъдат оборудвани и със сключени договори, така че от началото на марти при пускане в търговска експоатация на системата, да не се получат никакви смущения при пътуване по републиканската пътна мрежа", обясни договореното с превозвачите министър Аврамова. В понеделник по-ниските тарифите ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, а до 1 март и приети от Министерски съвет.

До 1 юни ще бъде видяно в реално време какви са приходите от тол системата, допълни още Аврамова. Ако сумите са близки до първоначално очакваните, тарифите няма да бъда увеличавани. Припомняме, че от тол таксите на тежкотоварните камиони и автобуси се очакваха 450 млн. лева годишно в хазната.

От обхвата на таксуването отпадат всички пътища втори клас, ще се заплаща преминаването само по магистрали и първи клас пътища, обяви зам. министър Николай Нанков.

Йордан Арабаджиев от Съюз на международните превозвачи допълни, че тарифите са според класове пътища и еврокатегория. За автомагистралите превозвачите са се договорили тарифата да се намали от 18 на 11 стотинки на километър. 

Протест на превозвачите няма да се състои на 13 януари, превозвачите отлагат с три месеца планирания блокаж на страната, обяви Магдалена Милтенова от Асоциация на автобусните превозвачи. Браншът се договорил с управляващите нерагламентирания превоз да бъде инкриминиран, да бъде създаден единен орган за контрол и превозвачите да имат възможност да кандидатстват за европейски средства през следващия програмен период.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.