Токът за къщите палати - от свободния пазар

Токът за къщите палати - от свободния пазар

В категорията влизат и всички други жилища с над 30 кВт инсталирана мощност

Собствениците на къщи палати и огромни жилища с инсталирана мощност на електроуредите си над 30 киловата от догодина няма да се снабдяват с ток от регулирания пазар за битови потребители и също ще излязат на свободния. Това предвижда законова промяна, която ще бъде внесена до края на септември или в началото на октомври, съобщи за „Монитор“ председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов.

„За да бъдат изкарани големите битови потребители на свободния пазар,

трябва обаче да има платформа, от която те да купуват

До 1 януари КЕВР трябва да направи такава платформа, частните доставчици също имат и тези големи абонати ще имат избор на доставчик. С промените в Закона за енергетиката ще бъдат заложени срокове за излизане на свободния пазар на различните групи битови клиенти и ще има прогнозируемост“, обясни депутатът.

Според него обитателите на апартаментите, където тя е в рамките на 9-12 киловата, последни ще излязат на либерализирания пазар на електроенергия, едва след като стане ясно

колко и кои са енергийно-уязвимите потребители

Николов поясни, че, ако те са били идентифицирани, то са щели да излязат на свободния пазар заедно с малките фирми, които от 1 октомври ще купуват ток от свободния пазар. Той прогнозира, че пълното излизане на свободния пазар може да стане до 3 години.

„Евродирективата за либерализацията на пазара от 2007 г. изисква идентификация на уязвимите потребители и създаване на механизъм за тяхното подпомагане. Въпросът у нас е обаче кой ще ги идентифицира. Социалното министерство бяга, на енергийното не му е работа съвсем и никой не го прави. В същото време няма как да се направи пълна либерализация, без да ги има тези механизми за идентификация и за предприемане на необходимите мерки за защита“, пояснява Валентин Николов. Депутатът добави, че крайният срок за либерализация на пазара е 2025 г.

В новия проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., представен миналата седмица за публично обсъждане, е записано още, че процесът на пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите клиенти ще се реализира паралелно с въвеждането на механизъм за защита на уязвимите клиенти на електрическа енергия. Това са онези битови клиенти, които са в положение на

енергийна бедност поради ниски доходи, високи енергийни разходи

и ниска енергийна ефективност на жилищата им. Механизмът за защита на уязвимите клиенти ще включва критерии за идентифициране на тези клиенти, финансови и нефинансови мерки за тяхната защита и ще се осъществява чрез системата за социално подпомагане. Този механизъм за подпомагане на уязвимите клиенти е с цел да им се осигурят целогодишно минималните необходими количества електрическа енергия извън нуждите им за отопление, за които се предоставят социални помощи. Освен това в дългосрочен план ще се прилагат и мерки за повишаване на енергийната ефективност на жилищата на енергийно бедни клиенти с цел намаляване на разходите им.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.