Токът за индустрията у нас е 40 пъти по-скъп от Германия

Токът за индустрията у нас е 40 пъти по-скъп от Германия

Борсовата цена (на сегмента „ден напред“) вчера на електроенергията в България е 40 пъти по-висока, отколкото в Германия. Това става ясно от данни на Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), изнесени в профила му във Facebook.

„1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО (задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци - ТЕЦ Марица Изток 2?“, написа Домусчиев в профила си.

Според информация, изнесена от Домусчиев, България е с най-високата цена, което се е превърнало в тенденция изминалите 12 месеца. Токът за индустрията в Румъния например е два пъти по-евтин. Гърция е най-близо до нас, но и там цената е с 13 евро надолу.

При средна цена 123.57 лева за мегаватчас е търгуван токът на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), показват данните от търговията на борсата при сегмента "пазар ден напред". Сделките са на база доставка в неделя (9 февруари).
Средната цена на пиковата енергия, през деня от 9.00 до 20.00 ч., e 129.39 лв. за мегаватчас. Извънпиковата енергия е изтъргувана при средна цена 117.74 лв. за мегаватчас. Най-ниската цена в рамките на съботната сесия, при доставка в неделя, е 98.12 лв. за мегаватчас, достигната за 2.00 - 3.00 ч., а най-високата е 185.98 лв. за мегаватчас - за 17.00 - 18.00 часа. Данните от БНЕБ показват, че са продадени общо 34 580.50 мегаватчаса електроенергия. Енергийната борса в събота затвори при средна цена 70.55 лв. за мегаватчас.
Припомняме, че държавата се ангажира да спаси „ТЕЦ Марица-изток 2“, въпреки че това може да коства санкция от Европейската комисия. БЕХ се кани да преобразува 600 млн. лв. дълг на ТЕЦ-а в капитал. Изпратена е нотификация до ЕК за одобрение, но Народното събрание прие решение, с което „задължава“ правителството да спаси топлоцентралите с цената на всичко – със или без разрешение от комисията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.