Токът за бизнеса за седмица нагоре с 16,5%

След свързването ни с гръцката борса

Токът за бизнеса за седмица нагоре с 16,5%

Максималната цена след празниците достигна 169,98 лв. за мегаватчас

В първите 7 дни (12-18 май) след свързването ни с гръцката борса, а оттам и с други страни от ЕС, цените на електроенергията за бизнеса у нас в сегмента „Ден напред“ скочиха спрямо предходната седмица с 16,5 на сто. Това сочи справка в сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Средната цена за този период бе 127,31 лв. за мегаватчас.За предходната седмица преди отварянето на електроенергийния ни пазар към южните страни от ЕС средната цена бе на ниво от 109,31 лв./мегаватчас, минималната - 82,40 лв./мвтч, е за неделя 9 май, най-високата от 139,65 лв. точно на 11 май, когато вървяха първите общи търгове за следващия ден. Максималната цена от началото на месеца - 169,98 лв. за мегаватчас, бе регистрирана за доставките за 17 май.

Вчера борсата затвори на ниво от 131,27 лв. за днешните доставки. Интересното е обаче, че изтъргуваните количества в сегмента са 56 279,3 мегаватчаса, което е по-малко, отколкото поръчаните 60 734,10 мвтч в неделя за понеделник.

През миналата година токът на нашата борса е бил по-скъп от средното за Европа с близо 7%. Цената е била сходна с румънската, по-висока от тази на италианския ток и по-ниска от гръцката. От началото на 2021 г.

токът у нас е по-евтин от средноевропейския с 3-4%,

по-евтин е и от този в Румъния и Гърция. Дни преди реализацията на пазарното обединение на българската и гръцката енергийна борса в сегмента „Ден напред“ токът в Италия е средно с 16 на сто по-скъп от този на БНЕБ.

Няколко дни от началото на работата на пазарното обединение от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предложиха старта му да се отложи. В писмо до министрите на енергетиката и икономиката в оставка до председателя на КЕВР, както и до изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса, те подчертаха, че има риск от поскъпване на електроенергията за бизнеса у нас. „Важно е да се отбележи, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са

най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа.

С планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободен пазар в България въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането“, предупредиха тогава работодателите.

Πpoeĸтът зa пaзapнo oбeдинeниe мeждy Бългapия и Гъpция започна ĸaтo чacт oт peгиoнaлния пpoeĸт Іtаlіаn Воrdеrѕ Wоrkіng Таblе (ІВWТ) c oфициaлнo peшeниe нa Упpaвлявaщия ĸoмитeт нa ІВWТ, взeтo нa 1 мapт 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.