0

О т началото на януари средните цени на тока за бизнеса в работните дни в сегмента „ден напред“ са с почти 24% по-ниски, отколко през декември, изчисли „Монитор“.

От началото на януари средните цени на тока за бизнеса в работните дни в сегмента „ден напред“ са с почти 24% по-ниски, отколко през декември, изчисли „Монитор“.

През миналия месец средната цена в сегмента за 20-те работни е 477,20 лв. за мегаватчас. За 15-те работни дни от началото на новата година (вкл. и за 25 януари) тя е на ниво от 386,26 лв./мВтч. Припомняме, че за 22 декември миналата година на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) бе регистриран рекорд от 82,455 лв. за мегаватчас средна цена, като средната за пиковата енергия достигна 938,59 лв., а на извънпиковата - 710,51 лв. Най-ниската цена за миналия месец в сегмента от 186,01 лв./мВтч е регистрирана за последния работен на 2021 г. - 31 декември.

От началото на 2022 г.

най-евтин ток за ден напред е изтъргуван за 5 януари

- 249,92 лв./мВтч. От 16 работни дни досега от януари в 11 средната цена в сегмента е под 400 лв. за мегаватчас. Най-високата цена от 547,87 лв. за мегаватчас бе изтъргувана вчера с доставка за днес, сочат още данните на БНЕБ.

За днес най-ниската цена в сегмента „ден напред“ в Европа от 299,13 евро/мВтч в понеделник бе изтъргувана в Унгария, а най-евтин ток, по 188,71 евро/мВтч - в Полша, сочат данните на енергийните борси в различните страни. На Балканите с най-висока цена от 296,85 евро/мВтч е Словения, а най-ниска в Сърбия - по 275 евро/мВтч.

Във връзка с исканията на бизнеса за компенсации заради скъпия промишлен ток зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов каза в ефира на Нова тв, че за тази цел ще бъдат изплатени близо 2 млрд. лева. По думите му те няма да се видят на едно място, тъй като включват два отчетни периода.

„Всички небитови потребители на електроенергия, които са над 630 хиляди, както и битови такива на природен газ ще получат

компенсации за месеците от декември до март

Схемата е трудна, тъй като всеки небитов потребител на ток трябва да бъде проверен, за да се изплати компенсацията. Битовите потребители на природен газ са около 137 хиляди, като също ще получат компенсациите си за този период. Това важи и за топлофикационните дружества”, обясни той. Данаилов беше категоричен, че са предприети достатъчно адекватни мерки, които да отговорят на исканията на бизнеса.

„Със сметките за февруари ще се получи компенсацията от 75% с приспадане на сумата. За декември тя беше определена на 130 лева за мегаватчас, за останалите месеци тя ще е 75% от увеличената цена над базовата, но не повече от 250 лв.”, каза още той.

Във връзка с режимите на уличното осветление, които редица общини у нас бяха принудени да въведат, зам.-министърът обясни, че причината за това е основно в централизираното управление при предходни години.