Токът за бизнеса скочи двойно за 2 години

Износът през юли с годишен бум от над 80%

Токът за бизнеса скочи двойно за 2 години

Индустриалци искат повече доставки от държавните централи

Токът за бизнеса скочи двойно за последните 2 години, сочат данни от сайта на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Така например на 18 юли в края на миналата седмица токът за следващия ден - петък (19 юли), електроенергията в сегмента „Ден напред“ удари 230,09 лв. за мегаватчас.

Цената е втора в печалната класация на високите

стойности след рекорда, постигнат на 23 юни 2021 г., когато електроенергията за индустрията на борсата удари за четвъртък 250,64 лв./мВтч. През миналата година за същата дата 19 юли цената е била 71,38 лв./мВтч, или над 3 пъти по-ниско. Лятото на 2020-а обаче беше пандемично и немалка част от индустрията не работеше на пълни обороти. По същото време на 2019-а цената бе 113,17 лв./мВтч, или над 2 пъти надолу спрямо края на миналата седмица. В периода 15-19 юли 2019 г. максималната цена в сегмента „Ден напред“ на борсата е била 113,17 лв./мВтч, а минималната - 101,36 лв. За работните дни от същия отрязък от време на юли 2021 г. най-ниската стойност в сегмента бе регистрирана за доставка на 193,90 лв./мВтч, което е също почти двойно повече.

През юни екстремните цени, близки

до 200 лв./мВтч или над тази граница, са регистрирани 3 пъти.

Едната е рекордната от 250,64 лв./мВтч. Останалите са за доставките за 29 и 30 юни, съответно 215,19 лв./мВтч и 199,82 лв./мВтч. От началото на юли обаче вече 5 пъти са регистрирани цени в сегмента „Ден напред“ над 200 лв. (виж таблицата).

Във връзка с нарастващите цени на борсата бизнесът у нас иска по-големи количества ток от държавните мощности да бъдат предлагани на борсата, като припомнят, че основна роля да играе държавната ТЕЦ-2 в Маришкия басейн, която може да продава с печалба на цена от поне 170 лв./мВтч и така да няма рекордни поскъпвания в сегмента „Ден напред“. Според експерти немалка роля за поскъпването играе и износът на ток, като спрямо първите 10 дни на юли 2020 г. по данни на ЕСО има нарастване от над 80%.

Председателят на Асоциацията на индустриални капитал (АИКБ) Васил Велев коментира, че постигната цена на борсата от малко над 230 лв./мВтч за понеделник е над средното ниво за Европа. „На пръв поглед, когато за всички цените на електроенергията са почти еднакви, това не влошава конкурентоспособността ни спрямо другите, но не бива да забравяме, че в

другите страни енерго-интензивните индустрии използват компенсации

които в България ги няма. Страната ни освен това е гранична за ЕС, а за индустрията в държавите извън общността токът не е натоварен с такси за парникови емисии и така производствените фирми там получават конкурентно предимство. „За това и сме препоръчали на предприемачите от нашата асоциация да изграждат мощности за производство на екоток за собствени нужди. По този начин те компенсират част от негативното влияние на високите цени на борсата. Скъпият ток на свободния пазар им дава възможност да изплатят инвестицията си за по-малко от 5 години, защото за собствена консумация не се плащат мрежови такси“, поясни той. Относно държавната ТЕЦ „Марица Изток-2“, която е на вечна дотация от държавата, Велев припомни, че вече втора година тази мощност работи с много малък капацитет. „За нас е необяснимо защо поддържа персонал за 12 енергоблока, като има инсталирани 8, а ползва два, като в критични ситуации стигат до четири. За нас е необяснимо

защо ТЕЦ-2 е пасивна на пазара при високи цени

При такава конюнктура те могат да продават и да намалят загубите си, а те не го правят. При това неучастие на централата цените стават по-високи на борсата. Това е безстопанственост на мениджмънта на централата и за такива деяния сме сезирали прокуратурата“, поясни шефът на АИКБ. Той добави, че при днешното ниво на променливите разходи на държавния ТЕЦ цени над 170 лв./мВтч са изгодни за държавната централа да продава ток на борсата.

Според Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори високите цени от началото на годината би трябвало да устройват производителите на електроенергия и те да се стремят да пласират по-големи количества. Той смята, че

мощностите в електроенергийната ни система не са натоварени

„Не можеш да претендираш да получаваш субсидии, като например държавната ТЕЦ „Марица Изток-2“ и да не произвеждаш. В момента работят с 2 блока на половин мощност и цената за днес (19 юли - б.а.) ги устройва и въпреки това не си мръднаха пръста. Те претендираха, че трябва да получат наготово пари за заплати, а в такива моменти не реагират и не използват конюнктурата“, добави той. Стаменов смята, че скъпият индустриален ток носи големи рискове българските износители на промишлена продукция да загубят пазари в ЕС, а оттам да се увеличи опасността и от съкращаване на работните места. По думите му дългоочакваното пазарно обединение и с енергийните борси в Централна и Западна Европа, което е с последен пусков срок през октомври, има шанс да доведе до нормализиране на цените.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов обясни за „Монитор“, че изгодната цена за държавната ТЕЦ-2 да продава на борсата зависи от котировките на парниковите квоти, които в момента са над 50 евро за тон. Според него долната граница е над 180 лв./мВтч и заради промените на цените на квотите ръководството на централата се притеснявало да продава ток на свободния пазар, защото рискува да излезе на загуба.

На въпрос на „Монитор“ за продадените количества на свободния пазар в дните с рекордни цени на борсата през юни и юли от пресцентъра на държавната централа отговориха, че „продажбите, извършвани от дружеството, се тълкуват като търговска тайна“.

РЕКОРДНИ ЦЕНИ (ЛВ./МВТЧ) ЗА „ДЕН НАПРЕД“ ПРЕЗ ЮНИ И ЮЛИ:

ДЕН НА ДОСТАВКА              ЦЕНА


24 юни                                  250,64

29 юни                                  215,19

30 юни                                  199,82

02 юли                                  203,42

07 юли                                  200,08

08 юли                                  204,60

13 юли                                  202,59

19 юли                                  230,09

ИЗТОЧНИК БНЕБ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.