Токът за бизнеса през октомври с 50% по-скъп от септемврийския

Токът за бизнеса през октомври с 50% по-скъп от септемврийския

368,61 лв./мвтч е струвала средно електроенергията през миналия месец

В сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) общото количество изтъргувана електроенергия за октомври e 1 876 852,6 мегаватчаса (мвтч), което е с 15 на сто по-малко спрямо предишния месец и с 30,5 на сто повече спрямо същия месец на миналата година, съобщава БНЕБ.

Средната месечна цена за базов товар е 368,61 лв. (около 190 евро ) и е с 50,8 на сто над септемврийската и съпоставима със стойността на регионалните борси - OPCOM (Румъния), HenEx (Гърция) и HUPX (Унгария).

В топ три на най-активните участници на пазар "Ден напред" през месеца по нетни търгувани количества са: "АЕЦ КОЗЛОДУЙ" ЕАД, "Национална електрическа компания" ЕАД и "ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги" ЕАД.

На пазар "В рамките на деня" общото количество изтъргувана ел. енергия за октомври e 86 506,3 мвтч, което е с 19,3 на сто по-малко спрямо предишния и с 12,6 на сто по-малко спрямо същия месец на миналата година.

Месечната среднопретеглена цена е 371,48 лв. и е с 47,2 на сто по-висока спрямо предишния месец. Топ три най-активни участници на пазар "В рамките на деня" през месеца по нетни търгувани количества включва 3 фирми.

БНЕБ започна успешно работа в условията на пазарно обединение на границата с Румъния като част от единния европейски пазар "Ден напред", с първи ден на доставка 28 октомври. Чрез включването на българо-румънската граница регионът на Югоизточна Европа (ЮИЕ) вече е напълно интегриран към пазар "Ден напред" в рамките на Европейския съюз.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.