Токът на едро за ден напред през декември с 19% по-скъп

Токът на едро за ден напред през декември с 19% по-скъп

Цената на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), отчита ръст във всички сегменти и през последния месец на годината. Данните на борсовия оператор показват, че през декември са изтъргувани рекордни количества електроенергия в сегмента "Ден напред" - 1754 гигаватчаса, пише Investor.bg. 84% от търгуваната енергия в сегмента е купена от търговци.

През декември търгуваните базови обеми в сегмента "Ден напред" се увеличават с 10%. Цената се повишава с 19 на сто, спрямо ноември. Пиковият обем, изтъргуван през енергийната борса, се увеличава с почти 11% до 978 гигаватчаса. Цената на тази енергия се повишава с 23,6%.

Като цяло най-високата постигната цена на електроенергията в сегмента "Ден напред" през декември е 254,28 лева за мегаватчас, а най-ниската - 2,06 лева за мегаватчас. Средната цена на базовия товар, търгуван през енергийната борса в този сегмент, е 110,95 лева за мегаватчас.

В сегмента "В рамките на деня" средно претеглената цена е 140 лева за мегаватчас, което представлява ръст от почти 36% спрямо ноември. Пиковият товар е търгуван при цена от почти 171 лева за мегаватчас, което означава повишение от 45% спрямо ноември. Като цяло в този сегмент на БНЕБ са изтъргувани 113 гигаватчаса базова електроенергия. Спрямо ноември това представлява ръст от 64,2%.

Активните участници в този сегмент намаляват - от 52 през ноември до 50. В сектора "Ден напред" пък има увеличение на участниците - 83 спрямо 81 през ноември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.