Токът на борсата през септември с 12% по скъп от август

Токът на борсата през септември с 12% по скъп от август

В сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) средната месечна цена за базов товар е 244,50 лв. (около 130 евро) и е с 12,1% по-висока спрямо август и със 170,3% повече спрямо същия месец на миналата година, съобщи БТА.

Стойността е съпоставима с тази на регионалните борси - OPCOM (Румъния), HenEx (Гърция), HUPX (Унгария), и почти тройно по-висока от тази на EPIAS (Турция), която е около 50 евро. Най-активни участници на пазар "Ден напред" през септември по нетни търгувани количества са АЕЦ КОЗЛОДУЙ ЕАД, Национална електрическа компания ЕАД и ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги ЕАД.

Общото количество изтъргувана електрическа енергия за септември e 2 209 338,9 мегаватчаса, което с 2,6 процента повече спрямо предишния и с 59 на сто повече спрямо същия месец на миналата година. Това съобщават от Българската фондова борса /БФБ/, която е едноличен собственик на капитала на БНЕБ ЕАД.

В сегмента "В рамките на деня" общото количество изтъргувана електрическа енергия за месеца e 107 244,2 мегаватчаса, което с 1,2% по-малко спрямо предишния и с 42,2 на сто повече спрямо същия месец на миналата година. Месечната среднопретеглена цена е 228,27 лева. Това е с 12,2 на сто под предишния и с 164% над стойността от същия месец на миналата година.

Като акцент на месеца от БФБ отчитат присъединяването на Италия към пазарното обединение "В рамките на деня" (SIDC) на 22 септември, което е поредна важна стъпка към завършването на единния европейски пазар "В рамките на деня".

Към момента SIDC обединява пазарите за непрекъсната търговия "В рамките на деня" на 22 страни: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.