Ток или шок от свободния пазар за фризьорката Пенка

Ток или шок от свободния пазар за фризьорката Пенка

Още не стартирал свободният пазар на ток за малките фирми и се оказа, че вече свети червената лампа за бъгове. Статистиката е категорична - само 10 на сто общо 450 000 фирми са си намерили доставчик. Другите вероятно ще чакат Комисията за енергийно и водно регулиране да пусне платформа с лицензираните доставчици. Която обаче щяла май да е готова след месец-два. Ако изобщо тръгне, като се знае бързината на родните чиновници.

Тук в задачката се пита как собственичката на фризьорски салон Пенка от Петрич ще се ориентира между офертите на поне 50-тина доставчици на електроенергия, за да избере най -изгодната тарифа. Докато свърши това занимание, достойно за Нобелов лауреат по висша математика, със сигурност косата й може да се накъдри от шока с тока и без фризьорска каска. Още повече, че Законът за енергетиката и енергийният регулатор не са предвидили никакви механизми за защита на потребителите на енергия, като например регистър с нелоялни търговски практики и Етичен кодекс на търговците на електроенергия. Приемането им бе инициирано от едно от ЕРП-тата още през 2016 г. Предложението бе подкрепено от различни институции и енергийни търговски дружества, но типично по нашенски остана само на хартия.

А по-лошото е, че още в самото начало на либерализирането на пазара на ток в България веднага лъснаха не дотам коректни практики от страна на някои търговци, за да спечелят клиенти на всяка цена. Това естествено не е само българска практика. Такова нелоялно поведение бе регистрирано и в началото на освобождаването на електроенергийните пазари дори в страни като Германия, Англия и Швеция, където може да се очаква, че мошениците, които искат да печелят на гърба на клиентите си са значително по-малко.

Уловките за фирмите, излезли на свободния пазар, хич не са малко. Като за начало могат да ги ужилят с на пръв поглед суператрактивни оферти, с малката подробност, че в тях не са включени всички такси. Или пък да предложат ниска цена за кратък период от време, но в дългосрочен план това на практика да означава по-високи сметки за ток от очакваното. Такъв пример е евентуалното невключване на компонента на цената „задължения към обществото“. Така цената на тока без тази компонента автоматично пада с около 20 на сто. После обаче тя изведнъж „цъфва“, в сметката. И реално наивният клиент може да изгори с по-висока цена от оферираната.

Затова не е никак чудно защо в момента повечето от малките фирми изчакват с излизането на свободния пазар. Най-малкото защото поне за следващите около 9 месеца са към досегашните си електроразпределителни дружества и получават ток по типови договори. Те са със срок на действие от 1 октомври 2020 до 30 юни 2021 и могат да бъдат прекратени във всеки един момент от страна на клиента.

Сега на ход е КЕВР. Която ще трябва да се понапъне и да си свърши добре работата с прословутата платформа, където търговците могат да бъдат следени изкъсо. В противен случай е сигурно, че само след някой и друг месец комисарите ще бъдат залети с порой от жалби от ужилени клиенти на доставчици на ток.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.