Дебели сметки за ток и вода надуват четворно таксата за общежитие на студентите в София, научи „Монитор“. Наша репортерска проверка показа, че на поне 150 лв. може да скочи месечната такса за подслон в общежитие на студент в Техническия университет в София.

Живущ в един от по-старите блокове сподели, че наемът е по 45 лв., но зимата сметките скачат много. И в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) водата и токът вдигат сумата, която студентите заделят всеки месец. „Наемът е 46 лв. на човек в тройна стая, но общата сума зависи от това колко ти начислят за сметки. Има месеци, в които


сме били 10 дни в стаята и тогава имаме най-висок ток“,


разказа възпитаник на ВУЗ-а. Месечната може да излезе само 30 лв. Толкова плащат студенти в блоковете на СУ „Св. Климент Охридски“ за сметки и символичен наем от 18 лв. в тройна стая, оборудвана с легло и бюра, в един от хубавите блокове. Други възпитаници на ВУЗ-а обаче плащат малко повече и издръжката им може да излезе по 80 лв. заради по-високи сметки. Четвъртокурсник показа пред „Монитор“, че е имало месец, в които за само вода е трябвало да задели над 60 лв.

Студентите, които се насочат към общежитие, трябва да се надяват на късмет, за да попаднат в някой от ремонтираните блокове. Въпреки летните ремонти, които ВУЗ-вете периодично правят на легловата си база, едва около една трета от блоковете в Студентски град са напълно реновирани. За останалата част


на новодомците им се налага да правят леко освежаване

на стаите или директно се насочват към квартира, ако се сблъскат с изтърбушени легла. балатум с дупки, смъкнати тапети и прозорци с дупки около тях.

Първокурсниците в Медицински университет - София ще пробват късмета си в общежитие, но ако не попаднат в някой от хубавите блокове, започват спешно търсене на квартира преди началото на учебната година. „Всички момичета, които не са от София, са подали заявления за общежитие. Те обаче са с нагласата, ако не са с хубави стаи или поне приемливи, да се съберат четири по четири и да почнат да си търсят да наемат апартамент“, сподели пред „Монитор“ новоприета студентка във ВУЗ-а. За тях е важно мястото, в което ще живеят следващите години, да няма „домашни любимци“ и да няма нужда от цялостен ремонт. Момичето разказа, че някои от колежките й са се оплакали, че родителите им настояват да бъдат на квартири. В крайна сметка студентите са надделяли в спора с мотива, че


на общежитие могат да създадат повече контакти,


отколкото, ако се изолират в квартира.

Един от новопостъпилите в Технически университет - София пък ще намери спасение при по-голям роднина от същия ВУЗ. „Имам братовчед, който ще бъде 4-та година и ще бъда с него на общежитие. Той вече е правил ремонт и като съм ходил преди стаята изглеждаше добре“, сподели момчето. Повечето му познати обаче нямат тази възможност и се ориентират директно към квартира, търсейки повече спокойствие и чистота.

Според столични брокери от агенциите за недвижими имоти дори в последната седмица на август не е имало засилено търсене на квартири от студенти, характерно за същото време през минали години.

„Засега не се забелязва раздвижване за търсене на квартири за студентите“, обяснява Даниела Грозева. „Миналата година беше много по-рано. Сега в края на август не е същото, както в други години по същото време. Явно сега хората си правят сметката и изчакват“, уточнява тя. По думите й, причината е нежеланието им


да плащат за време, в което не са се нанесли в имота.


„Освен това има и по-голямо предлагане на квартири. От друга страна в немалко от студентските общежития се предлагат много по-добри условия. Едва след кандидатстването и одобрението за стаи там студентите започват да търсят други квартири. Трети пък купуват апартаменти на децата си, които ще учат в София. Като в някои от тези случаи едната стая се дава под наем на друг студент“, допълва Грозева.

Брокерът Тихомир Цаков, също смята, че търсенето на студентски квартири засега е слабо и все още не е съществено. „Тази година сякаш нещата се случват малко по-бавно. Може би наемането на квартира се оставя за последния момент. От друга страна и броят на студентите е по-малък. Вузовете дори в София не могат да си попълнят бройките“, припомня той.

„Повече студенти предпочитат да са сами и наемите, които плащат, вече са по-високи от преди една година. За прилично обзаведена гарсониера в районите близо до вузове си е 500 лв.“, казва Константин Пандов. По думите му активността в търсенето на малки жилища никога не спадала. „Няма предлагане, а търсенето е голямо. Интересът на квартирантите започна да се засилва от отпреди 15-20 дни. Търсят малки жилища и тук-таме някои студенти се комбинират в по-големи“, допълва брокерът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Домакинствата изтеглиха над 24 млрд. лева кредити

Кредитите за домакинствата стигнаха 24,069 млрд. лв. в края на януари 2020 г. На годишна база те се увеличават с 10% спрямо декември предходната година. Към 31 януари 2020 г. жилищните заеми са 10,833 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,8%.

НАП няма да запечатва магазини заради липса на информация в касовите бележки

Липсата на реквизити в касовите бележки, несъхраняването на паспорт на апаратите в търговските обекти или нарушена връзка със сървърите на приходната агенция вече няма да са причина за запечатване на търговски обект, съобщи Националната агенция приходите.

ЕК: България вече не страда от икономически дисбаланс

В България вече не се наблюдават икономически дисбаланси, отчетени през миналата година. Това се посочва в зимната оценка на Европейската комисия за икономиките и реформите в държавите от ЕС, съобщи БТА.