0

Т ой само на 18 години, навършил ги на  7 август, а за пръв път е пуснал бюлетина на сегашните избори за местни органи на управление. Направил го с отбелязване на преференциален вот. За себе си като подреден на осма позиция в листата на ВМРО – БНД в Стара Загора.

 На финала на изборния ден разбрал от приятели в социалните мрежи, че  към личната му преференция се прибавили още 132. Час по-късно станало ясно, че  събраната подкрепа го „изстрелва“ на второ място , избутвайки оръжейника Николай Шопов и дори общинския лидер на партията Едвен Николов.

Той само на 18 години, навършил ги на  7 август, а за пръв път е пуснал бюлетина на сегашните избори за местни органи на управление. Направил го с отбелязване на преференциален вот. За себе си като подреден на осма позиция в листата на ВМРО – БНД в Стара Загора.

 На финала на изборния ден разбрал от приятели в социалните мрежи, че  към личната му преференция се прибавили още 132. Час по-късно станало ясно, че  събраната подкрепа го „изстрелва“ на второ място , избутвайки оръжейника Николай Шопов и дори общинския лидер на партията Едвен Николов.

Усмихва се и някак смутено признава, че очаквал още по-голяма подкрепа, но не е мислил предварително за чак такова разместване.

Радва се, че сред първите поздравили го е Шопов, който му пожелал успех в новото начинание. Засега не знае в кои от постоянните комисии на местния парламент ще му се наложи да работи през следващите 4 години, очаква да му помогнат приятелите – съпартийци да се ориентира, но не изключва да му предложат в влезе в комисията по проблемите на образованието. Все пак имал преки наблюдения от какво имат нужда връстниците му ученици.

След продължилата месец кампания се чувства уморен, допълнително натоварване се стоварило върху  му , след като излезли резултатите. На моменти са чудел какво да отговаря на любопитстващите представители на медиите.

Роден е в Стара Загора в  средностатистическо семейство на държавни служители. Няма брат или сестра, основното си образование е получил в старозагорското школо  „Паисий Хилендарски“, тренирал футбол в детско-юношеската школа на ФК „Берое“, играел е като централен защитник, но заради необходимостта от операция на апендикса се наложило да зареже топката.

Верен привърженик е на зелено-белия „Берое“ и на английския „Ливърпул“. Припомня си, че 2-3 години ходел в клуба на шахматистите, но не се чувства особено уверен в местеното на фигурите.

С „политика“ започнал да се занимава още като седмокласник, когато разлистил учебника на история на България.

Постепенно историята се превърнала в любим предмет, а от там до участието в патриотични акции имало по-малко от една крачка. Срещнал пълната подкрепа на баща си Даниел и майка си Татяна, които го придружавали из страната, за да види с очите си местата на българската бойна слава.

Подкрепил го и дядо му Никола, който до пенсионирането си носел офицерската униформа и стигнал до командването на полк от БА. Леко сконфузено признава, че не знае подробности за офицерската кариера на дядо Никола, но се надява на „мъжки“ разговор с него. От разказите на майка си разбрал, че нейният дядо е участвал във Втората световна война, върнал се ранен от фронта.

Знае обаче колко „тежи“ ключът на Стара Загора, защото на миналия 5 октомври го е държал след оспорвана битка за кмет на Млада Загора. Включил се в надпреварата по  покана на класната си , преподавателката по английски  Златка Тодорова, преминал през първия кръг в търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ , след това презентацията му, подготвена с помощта на съученици от тогавашния 11 „Г“ клас  от специалността „Електронно банкиране“  спечелила и журито  в градското състезание, където имало опоненти от 7 училища.Признава, че помощ оказала и приятелката му Силвия, с която често спорели и невинаги били на една и съща позиция.

Има виждания за някои от най-неотложните неща, от които се нуждае градът: повече спортни площадки, повече зеленина, но на първо място повече възможности за реализацията на младите хора.

 Смята, че предостатъчно българи са поели с еднопосочен билет към Терминал 2 и че този „поход“ трябва да бъде спрян.

Леко е натъжен от факта, че по време на кампанията за разговори са го търсили възрастните, докато младите странели , не виждали необходимост до дискутират.

Обмисля накъде ще поеме след завършването на средното си образование макар да му е интересно това което учи : изработване на софтуерни програми за мобилни приложения. Все още се колебае между международните отношения  и историята.При всички случаи в България. Дал си е срок за крайното решение до края на годината. За разлика от него приятелката му е взела решението си: Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, мечтата й е да стане учител по български език и литература. Никола не изключва възможността един ден да застане отново пред черната дъска, засега обаче го вълнува повече мисълта как да отговори на полученото доверие в изборния ден. Така се е случвало, че на практика е наблюдавал работата на съветниците само от екрана на компютъра си.

По-възрастни приятели и съмишленици са му казвали, че политиката е доста мръсничко занимание , но смята, че ще успее да не се омърси.

 „Политическият елит се нуждае от подмяна, нужни са млади, честни, неопетнени хора, защото има доста омаскарени фигури!“, настоява той.

Не се е замислял в кой момент ще се откаже от участието си в обществено-политическия живот, не смята че ще има чак толкова притеснителни моменти, които да го омерзят до степен да зареже този си път в живота.

Влюбен е в образа на капитан Петко войвода, десетки пъти е гледал едноименния телевизионен сериал , където образът на харамията изпълнява големия старозагорски актьор Васил Михайлов, потръпва при песента.

Познава в детайли историята на ВМРО, поднасял е цвете пред гробовете на Яне Сандански и Тодор Александров, благоговее пред Левски…Надява се един ден в Стара Загора да бъде издигнат паметник на ботевия четник Георги Апостолов /1853-1876/, за който сега напомня само една скромна плоча, поставена преди време от СНЦ „Вярност“, сред чийто основатели е и той.

„Никола е едно изключително отговорно момче, той е в състояние да води дебат, умее да изслушва и да отсява важното е от маловажното и накрая сам да взема решението си. Отличник е, вече пета година е стипендиант …“, споделя  класната Златка Тодорова. Тя се надява в следващите години Чакалов да съхрани чистотата си в недотам читавата атмосфера .

„Познавам най-младия общински съветник от година насам, впечатлен съм желанието му за работа и инициативността. Надявам се да има ползотворно сътрудничество и през мандата на местния парламент.“, коментира преизбраният за трети кметски мандат в Стара Загора Живко Тодоров. 

Новоизбраният общински съвет на Стара Загора ще положи клетвата си на 7 ноември в зала „Петко Рачев Славейков“, първото заседание ще бъде водено от доайена Иванка Михайлова от гражданската квота на ГЕРБ. Местният парламент е от  51 души от 12 политически формации. Седем са  юристите, пет са медиците, двама са историци, по един са архитектите, актьорите и университетските преподаватели.14 са дамите, 4 са били претенденти за кметското кресло, двама имат зад гърба си по 4 и 3 съветнически мандата.