Тодор Чобанов: Ще изградим детски ясли, колкото се налага

Тодор Чобанов: Ще изградим детски ясли, колкото се налага

Уверявам, че ще продължим да изграждаме детски ясли, колкото се налага, защото в крайна сметка нашата цел е системата на детските заведения, която в момента има над 46 000 деца, да работи. Всички те трябва да могат да бъдат подкрепени от обществените механизми, защото това е справедливо. Това каза зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов, който инспектира реконструкцията на детска градина "Приказен свят" в район "Студентски".

Чобанов коментира, че Народното събрание е чуло справедливото желание на родителите, чиито деца не са приети в детските градини да бъдат обезщетени. "Това е почтено и редно при условие, че те нямат достъп до тази толкова важна, и аз като родител го разбирам, за всяко семейство система. Тези компенсации гласувани и минаха на второ четене, предстои да излязат и в Държавен вестник. Хубавото е, че родителят ще има право да избере къде да отидат средствата, тоест това няма да са средства само за детска градина или ясла, а за всички други форми за обхващане в образователен процес на деца на 3 и повече години", заяви Чобано.

Зам.-кметът смята също, че родителите с право поставят и въпроса за яслената възраст, за този проблемен период. ЮТретата година на майчинството е сравнително слабо подкрепена и това създава големи неприятности за много семейства. Смятаме, че и тук има възможност да се мисли, тъй като трябва да се намери решение, но то не е във възможностите на местната власт, а може да бъде само чрез законодателна промяна. Трябва заедно да мислим за това как моделът на майчинство да се подобри и да имаме по-подкрепена трета година", каза Чобанов.

За детска градина "Приказен свят" Чобанов обясни, че се извършва реконструкция на бивша етернитова сграда за 8 групи и разширение с изцяло нова сграда за 4 групи. Ситуирането на сградите в терена освобождава голям южен двор, в който са разположени игралните площадки за всички групи и природен кът. Между двете сгради е предвидена топла връзка. За всяка група е предвиден модул, който съдържа необходимите помещения за провеждане на ежедневните занимания и всички дейности, съпътстващи заниманията на децата в детското заведение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.