При смяна на адреса в София, пак ще има точки за уседналост

При смяна на адреса в София, пак ще има точки за уседналост

При смяна на адреса на родителите в София, те пак ще получават точки за уседналост при кандидатстване за детска градина. Това обясни пред Нова тв зам-столичният кмет Тодор Чобанов.

Предстои детската градина да стане задължителна и за 4-годишните. След това се очакват промени и по критерия уседналост, който бе отменен в настоящата кампания, но от следваща година ще бъде въведен. Тогова постоянен адрес на детето в София ще носи 4 точки, а в яслената възраст и 1-ва градинска група, ще важи адресът на родителите. Най-много точки ще се получават за повече от 3-годишна уседналост. Идеята обаче е, ако адресът бъде променен в рамките на София, отново да се получават тези точки. „Така няма да наказваме младите семейства, които след раждането на дете сменят жилището“, посочи Чобанов.

По думите му приемът в забавачките в София обхваща около 46 000 деца. "Не е вярно, че става дума за томбола при класиранията. Има ясни критерии. Обхванали сме по-голямата част от децата. Доближаваме се до най-развитите страни в Европа. Нашите усилия са да изграждаме нови детски заведение и да разширяваме капацитета на градините, за да могат да бъдат приети всички желаещи. В процес на изграждане са 145 обекта, инвестиционната ни програма е на стойност 65 млн. лева", подчерта още Чобанов.

Той заяви, че по данни на МОН над 3 хиляди деца посещават частни детски градини и ясли в столицата, като част от тях кандидатстват за място в държавните.

„От години най-голям е недостигът в яслените групи. Там има 5-6 хиляди деца, които чакат място. В 1-ва градинска група също има известен недостиг“, обясни зам-кметът. Той припомни, че от 29 август ще бъдат разкрити още 3000 места в детските градини. По на Чобанов  след отварянето на забавачките в пандемията, средната посещаемост е много ниска – около 30%.

Заместник-кмета коментира и блокадите в столицата, като заяви, че правата на индивида свършват там, където започват правата на другите. Т.е. не е много мъдро да се затруднява придвижването на софиянци, категоричен е Чобанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.