0

М ладата надежда на мъжкия биатлон Благой Тодев триумфира с титлата на европейското първенство за младежи и девойки в Поклюка (Словения). Националът, който намери място и в състава за Зимната олимпиада в Пекин следващия месец, бе пратен в Словения за няколко старта, преди отново да се върне при националите за Световната купа в Антхолц-Антерселва (Ит).

Младата надежда на мъжкия биатлон Благой Тодев триумфира с титлата на европейското първенство за младежи и девойки в Поклюка (Словения). Националът, който намери място и в състава за Зимната олимпиада в Пекин следващия месец, бе пратен в Словения за няколко старта, преди отново да се върне при националите за Световната купа в Антхолц-Антерселва (Ит).

Тодев бе най-добър в индивидуалната дисциплина на 15 км в Поклюка, като допусна само 1 грешка в 4-те си стрелби и финишира за 40.41,2 мин. Благо остави зад себе си италианеца Николо Бетемпс (също с 1 грешка) и Гаетан Патурел (Франция, 1 пропуск).

Оперираната само преди седмица Даниела Кадева пък все пак ще участва на олимпиадата в Пекин следващия месец, разкри президентът на федерацията по биатлон Екатерина Дафовска. Националката, която претърпя операция заради счупена кост на крака, все още е под карантина в Руполдинг, след като преди интервенцията даде положителен тест за коронавирус.

Днес на биатлонистката й предстои нов и ако резултатът е отрицателен, тя ще бъде освободена и ще замине за Италия при националите. Съставът ни за олимпиадата пък включва още са Милена Тодорова, Мария Здравкова и Лора Христова, както и Владимир Илиев, Антон Синапов и Димитър Герджиков при мъжете.

„За втора поредна олимпиада имаме 8 квоти и искам да посветя този успех на бившия спортен министър Андрей Кузманов, който каза, че нямаме квоти. Не успяхме по план да организираме лагерите около Нова година. Трябваше да платим предварително, а нямахме средствата.

Гласуваните пари за дофинансиране през октомври, които са 80 000 лв., получихме на 22 декември”, разкри Дафовска. Тя допълни, че не е била доволна от формата на състезателите в началото на годината, но е видно, че вече има голямо подобрение и се надява за игрите всичко да е още по-добре.

Шефката разкри още, че в Китай биатлонистите ще се състезават при много тежки условия – изкуствен сняг, смесен с пясък и много силен вятър. „Ще бъде интересна олимпиада. Ясно е, че един изстрел решава 15-20 места, а сега ветровитите условия правят нещата непредвидими. Норвежките състезатели дори създават условия със специални машини за вятър", допълни Дафовска.