Точно колко сме глупави?

Точно колко сме глупави?

"Точно колко сме глупави? Така и няма да разберем, защото сме точно толкова глупави, че не можем да го разберем. За нещастие обаче сме и точно толкова интелигентни, за да не спрем да си задаваме този въпрос". Това пише Боб Фенестър в „Безкрайността на човешката простотия".

Този въпрос може да си зададе всеки, който е слушал аргумента на представители на Столичната община ( зам.-кмета Тодор Чобанов - б.р.) за недостига на детски градини и школа в част от кварталите на София. По последни данни около 3000- 4000 бил недостигът на местата в яслените групи. И, естествено, причината е не неспособността да се осигурят нужните места. Оправданието бързо бе намерено в дупка в закона, която позволявала в новите квартали на столицата като „Манастирски ливади“ например да се строи без прилежаща инфраструктура.

И това го казва представител на общината. Същото това кметство, което раздава разрешителните за строеж на нови сгради. А къде остава въпросът, че половината квартали в столицата са без Подробен устройствен план (ПУП ), а само с общ и се разчита на инвеститорите да дарят улиците, които са изградили около своите комплекси на общината.

И тук идва примерът именно с посочения от г-н Чобанов квартал, където доскоро общината отчуждаваше имоти, за да построи тротоари и да сложи улично осветление.

След дълги години борба на гражданите от квартала (още от 2016 г. - б.р.) едва през юни тази година бе направена първата копка на първата детска градина в „Манастирски ливади - Изток“.

Тя ще разполага с места за общо 190 деца - при 2 детски ясли с по 20 деца в група и 6 градински групи с по 25 деца, и то при около близо 2000 деца на възраст под 6 години в квартала. Изграждането й ще продължи поне до края на следващата година, което означава, че деца ще се приемат чак през 2022 г.

А какво да кажем за факта относно друг терен, който по план е трябвало да бъде предназначен също за детска градина, но местната власт не е отчуждила имота в срок и след преговори с частните собственици сега ще изникне частно училище.

Та отново на въпроса: Точно колко сме глупави? Че да успяват да ни баламосват или че не сме били предвидливи в избора си на жилище?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.