Точкова система ще определя дали дадено предприятие е социално, става ясно от проект на Методика за оценка на социалната добавена стойност, който е публикуван за обществено обсъждане. Минимумът е 9 точки, а за да бъде фирмата определена като такава със значителна социалнодобавена стойност трябва да мине 61т.

Тези, които са събрали до 8 точки няма да бъдат включени в Регистъра на социалните предприятия. Според разпоредбата те нямат никаква соцална добавена стойност. Фирмите, които са успели да съберат от 9 до 24т. ще попадат в графа „незначителна социална добавена стойност към умерена“. В категория „умерена“ пък ще бъдат тези, които имат между 25 и 40т., а в „умерена към значителна“ между 41 и 60т.

Ако предлаганото възнаграждение на наетите инвалиди или роми е по-високо от средната работна заплата в предприятието – компанията ще получи бонус 5 точки. При по-ниско заплащане пък ще имат право само на 1 точка. Важен ще е и броят на наетите хора от уязвими групи. Повече точки носи затрудняването на поне 4-ма българи, които са инвалиди, от малцинствата или живеят в риск от социално изключване.

Значение при определянето на социалната добавена стойност на фирмата ще има и участието на българите от уязвими групи във вземането на част от решенията в компанията или във всички, както и продължителността на заетост. Освен това фирмите ще трябва да провеждат и допълнителни социални събития, съпътстващи основната дейност. Според методиката такива са семинарите и благотворителните и спортни форуми. Освен това оценяващите ще гледат и дали реинвестираните средства за осъществяване на социална дейност са до 7 500 лв. или повече.

Под внимание ще бъдат взимани и реализираните приходи от стопанската дейност за предходната отчетна година. Сума по-висока от 500 001 лв. ще носи по 4 точки за компанията, а една точка е определена за тези, чиито приходи са до 50 000 лв. Според точковата система ще се гледа и дали финансирането е общинско, публично, собствено, чрез дарения, по европейски проекти или от чуждестранни предприятия. Крайната оценка може да бъде повишена с по една точка ако компанията притежава сертификат за качество за околна среда, социална отговорност или управление. 

Според разпоредбите към Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са инвалиди, бивши престъпници, алкохолици или наркомани. Бившите затворници, които ще могат да се трудят в компаниите, трябва да са изтърпели наказанието за срок не по-кратък от 5 години, ако краят му е настъпил през последните три години от започване на работа. Условието за наемане на зависимите към психоактивни вещества пък е да са преминали успешно рехабилитационна програма през последните две години. Социалните предприятия ще имат възможност да наемат още жертви на домашно насилие, безработни над 55 години, бездомници, чужденци, които са получили убежище у нас. Бежанците ще трябва да са под българска закрила през последните 3 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Живописец експериментира рисуване с лява ръка

Етюди на голи тела, рисувани с лявата ръка показа за пръв път пред публика художникът Валентин Дончевски, един от малцината български майстори на четката, които са редовни участници в Парижкия есенен салон на изкуствата.

Издирват 9 от бунтовниците в мигрантския лагер в Харманли

Хасковският окръжен съд обяви за общодържавно издирване 9 от афганистанците, участвали в големия бунт в бежанския лагер в Харманли през ноември 2016-а г.В началото на тази година Харманлийският районен съд призна за виновни 21 афганистанци, трима от които непълнолетни, в извършването на непристойни действия. Както и грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.