Точкова система ще определя дали дадено предприятие е социално, става ясно от проект на Методика за оценка на социалната добавена стойност, който е публикуван за обществено обсъждане. Минимумът е 9 точки, а за да бъде фирмата определена като такава със значителна социалнодобавена стойност трябва да мине 61т.

Тези, които са събрали до 8 точки няма да бъдат включени в Регистъра на социалните предприятия. Според разпоредбата те нямат никаква соцална добавена стойност. Фирмите, които са успели да съберат от 9 до 24т. ще попадат в графа „незначителна социална добавена стойност към умерена“. В категория „умерена“ пък ще бъдат тези, които имат между 25 и 40т., а в „умерена към значителна“ между 41 и 60т.

Ако предлаганото възнаграждение на наетите инвалиди или роми е по-високо от средната работна заплата в предприятието – компанията ще получи бонус 5 точки. При по-ниско заплащане пък ще имат право само на 1 точка. Важен ще е и броят на наетите хора от уязвими групи. Повече точки носи затрудняването на поне 4-ма българи, които са инвалиди, от малцинствата или живеят в риск от социално изключване.

Значение при определянето на социалната добавена стойност на фирмата ще има и участието на българите от уязвими групи във вземането на част от решенията в компанията или във всички, както и продължителността на заетост. Освен това фирмите ще трябва да провеждат и допълнителни социални събития, съпътстващи основната дейност. Според методиката такива са семинарите и благотворителните и спортни форуми. Освен това оценяващите ще гледат и дали реинвестираните средства за осъществяване на социална дейност са до 7 500 лв. или повече.

Под внимание ще бъдат взимани и реализираните приходи от стопанската дейност за предходната отчетна година. Сума по-висока от 500 001 лв. ще носи по 4 точки за компанията, а една точка е определена за тези, чиито приходи са до 50 000 лв. Според точковата система ще се гледа и дали финансирането е общинско, публично, собствено, чрез дарения, по европейски проекти или от чуждестранни предприятия. Крайната оценка може да бъде повишена с по една точка ако компанията притежава сертификат за качество за околна среда, социална отговорност или управление. 

Според разпоредбите към Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са инвалиди, бивши престъпници, алкохолици или наркомани. Бившите затворници, които ще могат да се трудят в компаниите, трябва да са изтърпели наказанието за срок не по-кратък от 5 години, ако краят му е настъпил през последните три години от започване на работа. Условието за наемане на зависимите към психоактивни вещества пък е да са преминали успешно рехабилитационна програма през последните две години. Социалните предприятия ще имат възможност да наемат още жертви на домашно насилие, безработни над 55 години, бездомници, чужденци, които са получили убежище у нас. Бежанците ще трябва да са под българска закрила през последните 3 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

41 осиновени деца на 253 зарязани

Средно по 253 деца на месец се изоставят у нас, а осиновители намират едва 41 малчугани. Това става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на „Монитор“.

СЕМ с мониторинг над БНР за спазване на плурализма

СЕМ да започне мониторинг на БНР дали се спазва принципът за плурализъм на мненията. За това призова един от членовете на регулатора - Розита Еленова, като обяви, че ще инициира стартиране на процедурата.

45 000 проверили какво са източили хакерите от НАП

45 000 души са проверили досега какви данни са им били източени при хакерската атака срещу НАП. Това показват данните на приходната агенция, която преди две седмици стартира платформа за проверка.