Състоянието на Шабленското езеро не е добро. В момента е затлачено от тиня, а заради намалелия кислород рибата и раците изчезват, а рибарите вече не ходят там. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министърът припомни, че езерото е давало вода за напояване на 10 хиляди декара през годините, което означава, че е имало перманентно източване и това го е държало в добро състояние.

Екоминистърът поясни, че е разговарял с местните хора и кмета на Шабла какво е било състоянието на езерото през годините и сега. Той подчерта, че по Оперативна програма "Околна среда" ще бъдат отпуснати 5 млн. лева за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им. Нено Димов каза още пред Нова ТВ, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила. Екоминистърът обясни, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото. Димов сподели и че по думите на инспекторите в района има само зараждащи се дюни, които не са под защита.

В началото на тази седмица министър Димов направи проверка на Шабленското езеро по разпореждане на премиера Борисов, след като екоорганизации алармираха, че то се източва и това може да повлияе върху популациите на птици и риби. По думите на управителя на правителствената резиденция в Шабла Кралю Кралев източването на езерото се е извършвало от 20 години по този начин.

Екоминистърът коментира и казуса "Пирин", като информира, че все още няма влязло решение за отмяна на екологичната оценка на националния парк. Той увери, че след като съдът излезе с конкретно решение, то ще бъде спазено. "Когато има спор какво е законово състояние, съдът определя кой е прав", допълни Димов.

По забавянето за плащане на глобата след хорото в едно от Рилските езера Димов обяви, че тя е платена доброволно 5-6 месеца след случката.

Той подчерта, че МОСВ дава глоби за еконарушения за милиони на НАП, които приходната агенция да събира.

Относно съмненията за замърсяване на водите на река Драговищица Нено Димов подчерта, че се правят замервания по 60 показателя на самата граница, като се очаква и от сръбска страна да предприемат някакви действия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Частните забавачки връщат таксите или ги ползват за следващи месеци (ОБЗОР)

Родителите може да плащат разходи за ток, охрана, наем

Образователното министерство препоръчва частните детски градини и ясли да възстановят на родителите изплатената авансово сума за такси или да я използват за бъдещи периоди.

Лекари обясняват в 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим

Лекари от Университетската болница „Света Анна”  обясняват в рамките на 10 минути какво е COVID-19 и как да го различим. Толкова време изисква да бъде прочетено краткото ръководство, създадено от д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по Уши, нос и гърло. То написано на немедицински и напълно достъпен език, за да бъде в помощ на  хората.

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

Загуби за милион за манастирите

Монасите със специална молитва за лекари и полицаи

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19,  показва проверка на  "Монитор".