Състоянието на Шабленското езеро не е добро. В момента е затлачено от тиня, а заради намалелия кислород рибата и раците изчезват, а рибарите вече не ходят там. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министърът припомни, че езерото е давало вода за напояване на 10 хиляди декара през годините, което означава, че е имало перманентно източване и това го е държало в добро състояние.

Екоминистърът поясни, че е разговарял с местните хора и кмета на Шабла какво е било състоянието на езерото през годините и сега. Той подчерта, че по Оперативна програма "Околна среда" ще бъдат отпуснати 5 млн. лева за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, за да бъдат изградени съоръжения, които да подобрят състоянието им. Нено Димов каза още пред Нова ТВ, че по думите на кмета на Шабла каналът е бил 1 метър, но водата сама го е разширила. Екоминистърът обясни, че под езерото има извори, които го пълнят, а всички дейности трябва да се извършват преди 1 април, за да може да се възстанови нивото на езерото. Димов сподели и че по думите на инспекторите в района има само зараждащи се дюни, които не са под защита.

В началото на тази седмица министър Димов направи проверка на Шабленското езеро по разпореждане на премиера Борисов, след като екоорганизации алармираха, че то се източва и това може да повлияе върху популациите на птици и риби. По думите на управителя на правителствената резиденция в Шабла Кралю Кралев източването на езерото се е извършвало от 20 години по този начин.

Екоминистърът коментира и казуса "Пирин", като информира, че все още няма влязло решение за отмяна на екологичната оценка на националния парк. Той увери, че след като съдът излезе с конкретно решение, то ще бъде спазено. "Когато има спор какво е законово състояние, съдът определя кой е прав", допълни Димов.

По забавянето за плащане на глобата след хорото в едно от Рилските езера Димов обяви, че тя е платена доброволно 5-6 месеца след случката.

Той подчерта, че МОСВ дава глоби за еконарушения за милиони на НАП, които приходната агенция да събира.

Относно съмненията за замърсяване на водите на река Драговищица Нено Димов подчерта, че се правят замервания по 60 показателя на самата граница, като се очаква и от сръбска страна да предприемат някакви действия.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Работодатели не давали ДМС-то, ако служителят е болен

Шефове жилят работници и държавата с ваучери

Работодатели не давали ДМС-то, ако служителят е болен

Дупка в закона оставя ваучерите за храна, които са една от основните социални придобивки в частния сектор, реално на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят работниците си, като не им дават ДМС-то, в случай че са болни. Това алармира пред „Монитор“ секретарят по социална политика на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров.

Мъж паникьосва съседи с опасни змии в Асеновград

Асеновградчанин отглеждал три опасни и много отровни змии в дома си и притеснил комшиите, които подали сигнал за незаконно притежание на отровни змии в Регионалната екоинспекция в Пловдив.

Февруари и март ще са по-топли от обичайното

Мъглите си отиват, без валежи до края на януари

Февруари и март ще са по-топли от обичайното

Мъглите вече ще са по-рядко, а от днес в страната нахлува малко по-хладен въздух. Това обясни климатологът Георги Рачев пред Нова ТВ.