0

С ателитът TESS на американската космическа агенция НАСА откри екзопланета, орбитираща около две звезди, вместо една. Заслуга за космическата находка има 17-годишният Уолф Кукиър, започнал стаж в агенцията миналото лято.

Сателитът TESS на американската космическа агенция НАСА откри екзопланета, орбитираща около две звезди, вместо една. Заслуга за космическата находка има 17-годишният Уолф Кукиър, започнал стаж в агенцията миналото лято.

Откритието се случва три дни след като започнала програмата, съобщи Си Би Ес.

Младежът следял за т.нар. тясна двойна система – случай, при който две звезди орбитират една около друга и формират затъмнение, което наблюдаваме от Земята.

„След три дни забелязах сигнал от система TOI 1338. Първоначално си помислих, че е звездно затъмнение, но се оказа, че е планета“, разказва Кукиър.

Планетите с две слънца обикновено са трудни за засичане. Към момента учените са установили малко над 20, като първата е открита през 1993 г.

Планетата TOI 1338 b веднага предизвика сравнения с дома на героя Люк Скайуокър – планетата Татуин заради очарователните си две слънца.

Новооткритата екзопланета е с размерите на Сатурн и е 6,9 пъти по-голяма от Земята, което прави шанса за живот на нея почти нулев. TOI 1338 b е единствената планета в системата TOI 1338, която е на 1300 светлинни години от нашата планета, намира се в съзвездието „Пиктор“ и орбитира звездите си на всеки 95 дни.

Двете слънца от своя страна се обикалят на всеки 15 дни. Едната звезда е около 10% по-голяма от Слънцето, докато другата е по-студена, затъмнена и е една трета от масата на Слънцето.

TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) е открил и свят с размерите на Земята. Предполага се, че на него може да има и вода. TOI 700 d е относително близко до Земята - 100 светлинни години.

А най-близката звезда до земята след Слънцето – „Проксима Кентавър“ е на едва четири светлинни години.