Тиквички за пържене чакат патент

Тиквички за пържене чакат патент

Нов български сорт тиквички за пържене очаква да получи патент. Това съобщи на "Телеграф" проф. д-р Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив.

Тиквичките се казват Бистра, подходящ за отглеждане под полиетиленови тунели и на открито. Тиквичката е ранозряла, крехка и отлична за пържене.

Прометей

В началото на 2021 г. се очаква да бъдат разгледани от експертна комисия към ИАСАС (Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол) резултатите от сортоизпитването на още 3 сорта зеленчукови култури и 1 сорт картофи. Това са домати „Прометей“, краставици „Тереза“, пипер „Десислава“ и картофи Евридика. Те са преминали успешно двугодишни изпитвания. Има произведени ограничени количества семена от домати „Прометей“, краставици „Тереза“ и градинска тиквичка „Бистра“.

Капия

Доматите Розово сърце и Алено сърце и тази година се очертава да бъдат хит сред градинарите. Те са и най-търсените сортове на института по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив,

каза проф. д-р Даниела Ганева. Малките стопани традиционно търсят семена на пипер Ивайловска капия, Стряма, краставици Гергана, корнишони Тони F1 пъпеши Хибрид 1, Хибрид 15, Победител F1, зеле Кьосе и Балкан, лук Асеновградска каба, градински грах Марси, градински фасул Еврус и др., които са селекцията на българските учени. Обикновено по време на земеделското изложение семената на института свършват още първия ден, а желещите да си кпят се редят от отварянето на изложинеот на опашки. Поддържаме богат генофонд на по-стари сортове зеленчукови култури и картофи. При заявен интерес от производители можем да извършим семепроизводство и да предложим семена, увери Танева.

В саксия

Желаещите да отглеждат и на балкона си чери, могат да си купят семена от сорта Аля. Той е селекция на института, нискорастящ и е подходящ и за отглеждане в саксия. Освен Аля други български селекции на малки доматчета са “Елица” и „Мила”.

Вегетационният период на Аля е 108-110 дни. Става за салата, сушене и замразяване. Сортът е устойчив на тютюнева мозайка раса 0, вертицилийно и фузарийно увяхване и толерантен на нематода.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.