Тиктакаща бомба за 5 кинта

Тиктакаща бомба за 5 кинта

Има три причини да умрете или пострадате от газовата ви бутилка у дома. Гложене. Сапарева баня.

Оградна. Чепопеч. А след това Сливен, Варна и София. Едно нещо обединява изброените населени места, малки и големи. В страната средно по една газова бутилка гърми в ръцете при ремонт или заради неизправност всяка седмица. През последните години от взрив си отиват около 70 души за 12 месеца. Статистиката е от публикации на колегите от медиите.

Най-честите нарушения идват от бензиностанции, които си позволяват да пълнят битови бутилки на колонките за зареждане на автомобили. Там нямат везна и ги препълват повече, не се остава достатъчно пространство за температурни разширения. При промяна в температурата в голяма амплитуда или ако бутилката се остави на слънце, има голяма опасност тя да се взриви. Това е причината за взривовете в около 80% от случаите, коментират експерти.

Подобни инциденти има предимно в малките населени места без пълначни станции и хората използват газстанциите, където цената е по-ниска. Килограм газ струва около 2,45 лева, а левче литър автогаз. Килограм газ се равнява на около 2 литра, т.е. хората спестяват около 45 стотинки. Простата сметка показва, че нелегалното зареждане спестява средно по 5 лева на газова бутилка от 16 кг. Толкова след това струва животът им. 5 кинта!

Но не е виновна само немотията на хората, които жертват себе си и близките си, като пълнят от станциите автогаз. Виновни са и институциите, които кампанийно проверяват обектите, а не всекидневно. Ако за „черната статистика“ на загинали заради невнимание или спестени пари разбираме от медиите по страната, то институциите мълчат колко са старите бутилки, които нямат предпазни клапани. Някои от тях на 25-30 години. Тези бутилки, които фирмите не контролират, са с повредени вентили, изпускат газ.

Иначе битовите газови бутилки трябва да се проверяват веднъж на 10 години. Когато по тях има корозия, има риск за изтичане на пропан-бутан в затворени помещения и при насищане и при най-малка искра може да последват и тежки взривове, които да унищожат цели апартаменти.

Третата причина хората да измират от бомби в домовете, които институциите хващат, е честата употреба на газови уреди в затворени помещения от малцинствата, предназначени за употреба на открито, разликата е огромна. Горелката за закрито има предпазител, който при угасване на пламъка спира подаването на газ към нея, в противен случай помещението се изпълва с газ и той, смесвайки се с въздуха, прави взривоопасна смес.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.