"Ти и Lidl за по-добър живот" раздаде 155 хил. лв.

Търговската верига инвестира в културата

Ежегодната социално отговорна инициатива "Ти и Lidl за по-добър живот" раздаде 155 хил. лв. В тазгодишното издание участие взеха 214 организации от 92 населени места.

Инициативата цели да помогне на хора от различни региони да водят по-пълноценен начин на живот, като финансира различни области - образование, околна среда, активен начин на живот и историческо наследство.

Сумата от 155 хил. е набрана от отделяните


от всеки касов бон 3 ст. за периода 13 май - 10 юни 2019 г.


С парите ще бъдат подкрепени нови 22 проекта в 25 населени места в страната. Всяка одобрена гражданска организация ще получи до 10 000 лв., които да използва в срок от 1 година, за да реализира идеята си.

Отличените през 2019 г. проекти са: 8 - за култура; 7 - за образование; 4 - за сфера околна среда и 3 проекта за активен начин на живот.

Един от най-интересните проекти в сферата на образованието е този на Народно читалище "Зора", Сливен, което получава 8 000 лв.за утвърждаване на библиотека "Зора" като център за неформално образование на местната общност. Читалището ще се специализира в обучение за работа с мобилни устройства и ел. четци на възрастни хора и детска занималня.

За поредна година Географ БГ - център за знания, е от наградените в сферата. Получените 7000 лв. ще бъдат използвани за професионална квалификация на 80 учители чрез съвременни и иновативни арт технологии.

В сферата на околната среда ще обърнат

внимание на щъркелите и редките соколчета.

Народно читалище "Просвета 1909", Белозем, ще използва средствата за опазване на щъркелите в селото. Повишаването на числеността на редките соколчета и разпространението им в нови територии ще бъде гарантирано от Сдружение " Природен парк Сакар", с. Левка (Свиленград).

"Проектите не намаляват, а се подобряват", коментира радостно изпълнителният директор на Lidl Милена Драгийска. След обявлението си продължи да връчва чековете на разнообразните граждански организации в областта на културата и активния начин на живот.

Културата е тазгодишният първенец на изданието.


"Лена, не мога да затворя музея, пълен е с хора!" с тези думи започва приказката за къщата музей на Гео Милев в Стара Загора. Клуб "Отворено общество Стара Загора" ще използва получените средства за създаване на интерактивен екскурзовод, който да утвърди музея като съвременно арт изкуство.

Поздрав от миналото се опитват да запазят организация " Бъдеще за Никюл", с. Никюл. Паричната награда ще подпомогне запазването и експонирането на писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм.

Народно читалище "Искра - 1860", Казанлък ще се включи със заснемане на старите къщи в града, с цел документиране на изчезващото архитектурно наследство на Казанлък.

Активният начин на живот ще се изразява в

реновиране на стари и изграждане на нови спортни площадки.


Финансиране получават - Сдружение "УН 122 ОУ Николай Лилиев"(София), УН при СУ " Любен Каравелов", Добрич. Безплатна интерактивна онлайн карта на пешеходните и велосипедни маршрути в планината Беласица ще бъде предложена на любителите на еко туризма. Вносителят на проекта С раница и колело в Беласица е Българска фондация "Биоразнообразие" (София)

Специален гост на събитието бе вицепремиерът Томислав Дончев. „Благодарение на проектите, които са реализирани, сме успели някъде да събудим обществената енергия", коментира той.

Изненада за гостите на събитието бяха подготвили "Тамбури дрънкат" - едни от миналогодишните победители.

Равносметката след третото издание на инициативата е 73 подкрепени проекта в 44 населени места от общия фонд 545 хил. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.