0

П ациентите задължително се тестват с бърз тест за COVID-19 преди да бъдат хоспитализирани в Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София, съобщиха от лечебното заведение. На всички, които влизат в болницата се измерва температурата още на входа, мери се и повторно в лекарския кабинет.

Пациентите задължително се тестват с бърз тест за COVID-19 преди да бъдат хоспитализирани в Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София, съобщиха от лечебното заведение. На всички, които влизат в болницата се измерва температурата още на входа, мери се и повторно в лекарския кабинет.

Болни, чийто резултат е съмнителен или имат симптоми за вирусна инфекция, се изследват и с ПСР тест, какъвто вече се прави в Лабораторията по порфирии и молекулярна диагностика на чернодробни заболявания. Болницата е закупила за целта 2000 комплекта със собствени средства.

Всички клиники и отделения работят нормално с изключение на отделението по хематология. То е все още под карантина заради трима болни с установена коронавирусна инфекция. Те са изолирани в специално обособено инфекциозно отделение, оборудвано с необходимата апаратура и всички необходими предпазни средства.

В понеделник  е извършена пълна дезинфекция и на Клиниката по гастроентерология, където също има положителен пациент, както и лекар, които са били в контакт с онкоболният, от който е тръгнала заразата. Преди да постъпи за лечение в хематологията, той за кратко е бил в една стая с пациента от гастроентерологията, тъй като освен с хематологично заболяване (остра левкемия), е и с вирусен хепатит.