Тестват смесването на ваксини (КАК ДЕЙСТВАТ ПФАЙЗЕР И АСТРАЗЕНЕКА)

Тестват смесването на ваксини (КАК ДЕЙСТВАТ ПФАЙЗЕР И АСТРАЗЕНЕКА)

Британското изследване върху ефекта от използването на различни дози ваксини срещу Ковид-19 беше разширено и включи препаратите на "Модерна" и "Новавакс", съобщи Ройтерс.

Проучването "Ком-ков" започна през февруари с цел да установи дали приемът на първа доза от един вид ваксина и втора - от друг предизвиква достатъчно силен имунен отговор като поставянето на две дози от една и съща ваксина.

Идеята е да установим дали е възможно множеството налични ваксини срещу Ковид-19 да се използват по-гъвкаво, поясни Матю Снейп от университета Оксфорд, който е ръководител на изследването.

Във Великобритания и много други европейски страни в момента се използват ваксините на "АстраЗенека" и "Пфайзер"/"Бионтех" в националните имунизационни кампании срещу пандемията.

Съобщенията за проява на рядък вид тромбози накараха някои правителства да ограничат прилагането на ваксината на "АстраЗенека" само при определени възрастови групи или да насочат хората, имунизирани с първа доза ваксина на "АстраЗенека", да приемат втора доза от друга ваксина.

На брифинга, на който обяви включването на препаратите на "Модерна" и "Новавакс", Снейп каза, че се търсят доброволци на възраст над 50 г., които са били ваксинирани с първа доза през последните осем до дванадесет седмици.

"Ако успеем да докажем, че смесените схеми генерират добър имунен отговор като стандартните, без значително увеличаване на реакциите към ваксините, това би позволило на повече хора по-бързо да приключат имунизационния си курс", поясни ръководителят на проучването.

Междувременно първото изследване, сравнило пряко имунната реакция на ваксините срещу Квид-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека" във Великобритания, установи сходни нива на антителата у хората над 80 години след първата доза, съобщи Ройтерс.
Изследването обаче показа, че важен компонент на имунната система - Т-клетките, показват по-силна реакция у получилите ваксината на "АстраЗенека" в сравнение с "Пфайзер".
Учените от университета на Бърмингам са анализирали кръвни проби от 165 души на възраст от 80 до 99 години след първата доза от една от двете ваксини.
Докато антителата могат да блокират способността на коронавируса да заразява, Т-клетките действат като по-широка защита, защото атакуват и убиват заразените с вируса клетки.
Изследването установи, че ключови антитела са на сходни нива у 93 процента от изследваните 76 души, ваксинирани с една доза на "Пфайзер", и у 87 процента от 89-те участници, получили препарата на "АстраЗенека". От вторите по-голяма част са проявили забележима реакция на Т-клетките.
Британското изследване е поредното, което показва, че антителата, които пречат на вируса да се прикрепи към клетките, може да не са единственият важен елемент от имунитета и Т-клетките имат също съществена защитна роля.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.