0

С пециално събитие, посветено на грамотността, очаква гоститие на юбилейното 10-то издание на „Алея на книгата“ във Варна.

Специално събитие, посветено на грамотността, очаква гоститие на юбилейното 10-то издание на „Алея на книгата“ във Варна.

То е организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН. На 3 и 4 август от 15 до 18 часа Институтът ще участва в културната програма с инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!“.

Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки.

Всички участници ще получат стикери с мотото на инициативата, чието предназначение е да бъдат залепени върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди, обещават организаторите.

В знак на подкрепа към здравната система на града, Община Варна и Асоциация „Българска книга” организират и кръводарителска кампания под мотото „Капка кръв може да спаси живот, прочетена книга може да промени живот“. Всеки, който се включи в кръводаряването, ще бъде „поощрен” с подарък от българските издателства.

„Алея на книгата” е най-голямото книжно изложение на открито в България, което акостира във Варна в разгара на лятото, между 2  и 11 август. Над 50 български издателства и книгоразпространители, разположени в 19 шатри по Ларгото в пространството от хотел „Черно море“ до ФКЦ, предлагат хиляди книжни заглавия и специални предложения.Ще има литературен кът с богата културна програма за деца и възрастни, както и специални събития за посетителите.

Официалното откриване е на 2 август от 18 часа в Литературният кът. Там се предвижда богатата културна програма, която представя българската литературна сцена в цялото ѝ многообразие. Събитията включват премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии и специален модул с активности за най-малките читатели.