Тестват действията при авария в АЕЦ

Тестват действията при авария в АЕЦ "Козлодуй"

Днес започна двудневното Национално пълномащабно учение „Защита 2019“. Целта на тренировката е проверка на действията на Единната спасителна система при технологична авария в АЕЦ „Козлодуй“.

Ръководител на Националния щаб, сформиран в рамките на учението, е министърът на вътрешните работи Младен Маринов. В работата на шаба участват представители на всички държавни структури, ангажирани с конкретни действия при въвеждане на на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“. Пълномащабното учение ще се проведе в рамките на два дни, като днес е щабната му част, а утре ще бъдат проиграни ситуации на територията на областите София-град, Монтана, Враца и Плевен. Тренировката на всички структутри на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Междунродната агенция за атомна енергия, Беларус Украйна и Русия, както и на посолствотото на Япония у нас. 


Според сценария на учението, на 19 ноември, около 9 часа, в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария - паднал транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се разрушава и парчета от него повреждат външната врата на транспортния коридор. Аварията е класифицирана като обща. На по-късен етап се предприемат действия за укриване и евакуация на населението. В условията на непрекъснато усложняваща се обстановка спасителните екипи подпомагат херметизирането на сгради в района и организират провеждането на медицински профилактики.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.