Теснолинейката Септември-Добринище няма да се закрива

Теснолинейката Септември-Добринище няма да се закрива

Национална компания „ БДЖ“ работи в посока за развитие и популяризиране на уникалната по рода си теснопътна линия Септември-Добринище и в никакъв случай не е имало намерения теснолинейката да бъде закрита.

Това уведомиха от БДЖ във връзка с появили се опасения в общественото пространство за закриване на линията. Моментните затруднения в обслужването на влаковете по трасето през последните дни са предизвикани от възникнали аварийни необходимости за ремонти по локомотивите.

Тяговият подвижен състав, който в момента обслужва теснолинейката, е морално остарял, произведен през 1965 г. и 1988 г., и резервните части за тях са изключително дефицитни, което затруднява процеса по тяхната поддръжка.Текущият договор за доставка на резервни части се изпълнява от румънска фирма, като за последната получена доставка е извършена рекламация на частите.

По тази причина се забавя процеса по извършване на ремонти на три локомотива.За осигуряване на услугата в дългосрочен план е извършено проучване и са установени контакти с производители на такъв тип локомотиви за технологична помощ в Германия, както и за нов подвижен състав за теснопътната линия Септември-Добринище.

Обмисля се и вариант за закупуване на шинобуси и на специализирани мотриси. Преди дни от компанията информираха, че 4 от общо 8 влака по теснолинейката по линията няма да бъдат в движение. Пътническите влакове № 16105 заминаващ по разписание 12:25ч. и № 16108 по направление Добринище – Септември, заминаващ по разписание 17:50ч се отменят по технически причини.

Пътниците ще бъдат превозени с автобуси. Според запознати най-голям е проблемът за жителите на района около гара Цветино, които нямат друг превоз. До селата им няма асфалт, няма пътна мрежа. Ежедневно с влака оттам до Велинград слизат десетки хора, за да посещават болницата, пазара, магазини, институции, банки, за да идат на работа и др. Когато няма влак, автобусите не пътуват до гара Цветино заради риска от счупване по тежкия терен.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.