Tesla свали цените на всички модели, акциите й също надолу

Tesla свали цените на всички модели, акциите й също надолу

Model 3, S и X вече струват с $2000 по-малко в САЩ

Акциите на Tesla загубиха 9% от стойността си в сряда, след като производителят на електрически автомобили намали цените на всички модели, продавани в САЩ с 2000 долара, съобщава Reuters.Целта е компанията да компенсира намаляването на данъчните облекчения за собствениците на електромобили.

Понижението на цените „естествено предизвика въпроса: ако търсенето на автомобилите на Tesla е толкова силно, колкото Tesla твърдеше в миналото, защо намалява цените?“, пише в свой коментар анализаторът на Bank of America Джон Мърфи.

Анализаторите поставиха под въпрос дали намалението на цените на превозните средства е заради пониженото търсене в Съединените щати и в крайна сметка дали ще подпомогне автомобилния производител от Силиконовата долина, който никога не е генерирал годишна печалба.

Мъск, който често поставя цели и крайни срокове, които Tesla не успява да изпълни, изненада инвеститорите, изпълнявайки ангажимента си да направи Tesla печеливша през третото тримесечие – само за трети път в 15-годишната история на компанията. 

Компанията излезе на печалба за третото тримесечие, но не и за първите девет месеца на 2018 г., а паричните потоци продължават да предизвикват опасения сред инвеститорите.

Четвъртото тримесечие беляза края на данъчното облекчение от 7500 долара, което Tesla можеше да използва, за да привлича купувачи. От първи януари то е понижено наполовина и размерът му вече е 3750 долара. Данъчните кредити за автомобилите ѝ са допринесли за тази печалба.

Същевременно Мъск е подложен на силен натиск да изпълни обещанието си за стабилизиране на производството за Model 3, което се смята за решаващо за облекчаване на кризата с паричните средства и постигане на дългосрочна рентабилност. 

Ежедневно се произвеждат почти 1000 броя Model 3s, което е като цяло в съответствие с обещанията на Мъск, но малко по-малко от очакванията на Уолстрийт. От компанията съобщиха, че ще започнат да доставят Model 3 в Европа и Китай през февруари.

Намалението на цените идва в момент, когато автопроизводителите очакват продажбите на нови автомобили в САЩ да намалеят през 2019 г., както и заради увеличената конкуренция от нови участници на пазара. Продажбите на Tesla бяха подпомогнати от „зеления“ данъчен кредит от 7500 долара за електрически превозни средства, но пълният кредит изтече в края на 2018 г., а новите купувачи вече ще получат само половината от тази сума.

Намаляването на цената на модела с 2000 долара обаче изненада пазара и натежа върху акциите, които поевтиняха с 9,4% в сутрешната търговия.Tesla е доставила 63 150 броя Model 3s през тримесечието, което е под оценките на FactSet за 64 900 броя. Според компанията обаче съгласно нейната компилация на прогнозите на анализаторите цифрите са в съответствие с пазарните очаквания.

Общите доставки са се увеличили до 90 700 броя, но не отговориха на прогнозите, които бяха повлияни от очакванията на анализаторите за повече купувачи, които искат да се възползват от данъчните кредити преди края на годината.

Печалбата преди данъците на Tesla за третото тримесечие възлиза на около 3200 долара на доставен автомобил, но за първите девет месеца на 2019 г. компанията търпи загуба от 8019 долара на автомобил.

Общото производство е нараснало с 8% до 86 555 автомобила през четвъртото тримесечие. Компанията е произвела 61 394 Model 3s, което е над 53 239-е бройки през третото тримесечие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.