Теодосий Търновски изобличава ересите

Теодосий Търновски изобличава ересите

На 27 ноември почитаме паметта на Преподобния Теодосий Търновски, на Свети великомъченик Яков Персиец и на Преподобния Паладий.

Преподобният Теодосий Търновски бил ученик на преп. Григорий Синаит, основателят на исихасткото учение. В пост и молитва се подвизавал в Келифарската гора край Велико Търново, където основал манастир и просветна школа. Преподобни Теодосий Търновски създава със своята исихастка школа нова епоха в Българската църква, която повдига духа и културата на монашеството и на православното благочестие. Негов ревностен следовник е Свети патрирах Евтимий Търновски. Без да заема архиерейски сан, благодарение на авторитета си на свети човек, преподобния Теодосий Търновски е водач в борбата на православната църква срещу ересите. 3аставя цар Иван Александър и тогавашния търновски патриарх Теодосий да свикат църковен събор през 1350 г. в Търново, на който са осъдени месалианската, богомилската и адамитската ереси. През 1360 г. на друг събор осъжда юдейската религия, вероятно във връзка с приемането на кръщение от втората съпруга на Иван Александър Сара. Изобличил ересите при църковните събори при цар Иван Александър. Отишъл да посети съученика си патриарх Калист в Цариград, починал в 1363 година.

Свети Яков Персиец
бил богат и знатен християнин. За да спаси семейството си от преследвания, той приел да извърши езически обред. Това дълбоко огорчило родната му майка и съпругата му – ревностни християнки. Яков се разкаял и се отрекъл от дадения обет. Страшните мъчения не били в състояние да отвърнат Яков от вярата му в Бог, затова отсекли главата му през 421 година. Когато по-късно в Персия бил издаден указ да се изгарят светите мощи на мъчениците, християните изпратили мощите му в Йерусалим, откъдето през първата половина на V век те били пренесени от Едеския епископ Петър в Тавена, Египет. Според друго предание те били пренесени от Персия в Италия, където главата на светия мъченик и досега се съхранява в една Ватиканска базилика. Негови мощи има и в Брага, Португалия, където пренасянето им се празнува на 22 май.


Преподобният Паладий
е роден около 364 г. в малоазийската област Галатия. На 24-годишна възраст приел монашество и прекарал от 388 до 399 година в подвижнически живот в Египет. За да се запознае по-добре с монашеския живот и да подири примери на истинско подвижничество, Паладий обикалял пеш местата, където се подвизавали бележити християнски отшелници. През 400 г. той бил ръкоположен за епископ на гр. Еленополис в Малоазийската област Витиния. Починал вероятно около 425 година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ