Теодосий Спасов стана Doctor Honoris Causa

Теодосий Спасов стана Doctor Honoris Causa

Световноизвестният музикант, композитор и посланик на българската култура и изкуство по света Теодосий Спасов бе удостоен със званието Doctor Honoris Causa на Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър“.

На тържествената церемония президентът на висшето училище доц. д-р Красимир Недялков връчи на твореца диплом, нагръден знак и мемория. В обръщението си ректорът на университета, проф. д-р Петър Христов  изтъкна, че 2021 г. заема особено място в историята на Варненския свободен университет, защото се навършват 30 години от неговото основаване.

„Горди сме, че в тези празнични дни наш гост е един изключителен българин – Теодосий Спасов, чийто уникален стил носи в себе си таланта на Орфей и духа на Възраждането. Виртуозната му музика звучи на всички континенти. Академичният съвет го удостоява със званието Doctor Honoris Causa на Варненския свободен университет за заслугите му към развитието на науката, висшето образование и културата”, каза още проф. Христов.

„Този ден е приобщаване към духа, той силно ме вълнува и ме кара да съм съпричастен с вашите идеи. Изкачвайки стълбата на живота осъзнах, че призванието ми е да нося знанията, духа, личния пример на родителите си, учителите и приятелите. Така разпространявам таланта си и дарявам моите съвременници с желанието да се развиват и усъвършенстват”, заяви пред аудиторията Теодосий Спасов.

Номинацията за почетното звание бе направена от катедра "Изкуства” на Архитектурния факултет. Деканът му доц. д-р инж. Росица Петкова-Слипец представи богатата творческа биография на Теодосий Спасов и му благодари, че в трудната пандемична 2020 г. е подкрепил и вдъхновил студентите и преподавателите в университета със слово и музика, определяйки го като будител на новото време.

Теодосий Спасов постави подписа си върху глинена плочка, която стана част от университетската експозиция “Нашите духовни спътници” и сподели, че в момента работи по аранжирането на музиката, която е композирал заедно с Християн Цвятков на Антарктида.

“Леденият континент е сурово място. Не е най-подходящото за музициране, но и там ни осени вдъхновението да създадем един път и завинаги 12 композиции, които до края на годината ще бъдат издадени в компактдиск”, каза Теодосий Спасов и благодари за приобщаването към академичното семейство на Варненския свободен университет.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.