0

В изуалният концерт „Четирите годишни времена“, който Тео Ушев представи у нас в рамките на фестивала Киномания, ще зарадва почитателите на класиката и анимацията онлайн.

Визуалният концерт „Четирите годишни времена“, който Тео Ушев представи у нас в рамките на фестивала Киномания, ще зарадва почитателите на класиката и анимацията онлайн.

Проектът ще бъде излъчен на Светли понеделник, 20 април, като ще бъде достъпен за гледане на Фейсбук страницата на Националния дворец на културата.

У нас българският аниматор, който живее и работи в Канада, представи проекта паралелно с новия си филм „Физика на тъгата“. Това е втората творба на режисьора, която е вдъхновена от произведение на писателя Георги Господинов и която влезе в краткия списък с евентуални номинации в късометражната рисувана категория на наградите „Оскар“.

„Четирите годишни времена“ е проект на Токийския университет, а в София бе представен с подкрепата на Столична община. Произведението съчетава гениалната музика на Вивалди, изключителното изпълнение на музикантите от „Куарто ансамбъл“ с ръководител Иван Певчев и забележителните визуални импресии на петима аниматори, сред които е и самият Ушев. Именно негова е експерименталната анимация по музикалната част „Зима“. Останалите творци са Анна Буданова (Русия, „Пролет“), Олга и Прит Парн (Естония, „Лято“) и Атсуши Вада (Япония, „Есен“).

Концертът съчетава звук и картина в едно, а синхронизацията между тях за концерта в зала 1 на НДК бе осъществена чрез софтуер, осигурен от японски технически екип, който долетя в София специално за реализирането на събитието.