0

А грометеорологичните условия през първата половина на декември се характеризираха със средни денонощни температури под и близко до биологичния праг от 5°С за развитие на засетите есенни култури.

Агрометеорологичните условия през първата половина на декември се характеризираха със средни денонощни температури под и близко до биологичния праг от 5°С за развитие на засетите есенни култури.


Изключение в това отношение правеха само средните денонощни температури в Шабла и Варна. Снежната покривка, която се беше образувала в началото на месеца се стопи и това допринесе за увеличението на водните запаси в почвата. Средните дневни температури през периода бяха с много слабо изразен дневен ход, а при минималните не бяха регистрирани опасно ниски стойности. През периода 09-15 декември продължи започналото в края на ноември време, характеризиращо с превалявания, но без съществени количества.
Най-висока средно денонощна температура за периода беше измерена по северното Черноморие – Шабла 8.8°С и Варна 8.6°С , а най-ниски в София 0.4°С, Кюстендил 1.4°С и Благоевград 1.6°С. През периода в цялата страна средните денонощни температури останаха положителни и бяха по-високи от климатичната норма средно с 2.4°С, а единствено в София и Софийското поле средните денонощни температури бяха с 0.3°С по-ниски от нормата.


През първите дни на декември настъпи трайният преход на денонощните температури под 5°С, чиито стойности останаха по-ниски и през изминалата седмица с изключение на Шабла и Варна, в резултат на което се запази състоянието на относителен покой и слаба вегетация при зимните житни култури и рапицата. По-хладното, но без опасно ниски стойности на температурите време има благоприятно въздействие върху есенните посеви с оглед тяхното закаляване. Закалителните процедури ще имат ефект само при посевите достигнали до фаза братене. В цялата страна измерените абсолютни минимални температури през първата половина на месеца бяха с отрицателен знак от -1°С в Бургас до -8.4°С в Шумен, но на практика те са измерени през първата седмица от месеца, когато имаше и снежна покривка. Тези температури, в условията на тънка или отсъствие на снежна покривка биха имали неблагоприятно въздействие върху късно засетите и неукрепнали растения от зимен ечемик, намиращи се във фаза листообразуване.
През първата половина на декември в Централна и Югозападна България бяха отчетени най-големи суми на валежите, достигащи до 32 l/m², Русе, 26 l/m² и Кърджали 23 l/m2. Най-ниски стойности бяха регистрирани в Монтана и Бургас – под 5 l/m2.
През периода 16-22 декември 2019 г. се прогнозира време без валежи почти до края на периода а температурите ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните за този сезон на годината, със слаб югозападен вятър, а в отделни райони ще бъде и почти тихо. По поречието на Дунав, в котловините и на места в Горнотракийската низина ще има мъгли, ниска облачност и намалена видимост, които ще се задържат все по-дълго и ще обхващат повече райони. Дневните температури там ще остават по-ниски, до 7-10°С. В останалата част от страната ще бъде предимно слънчево, ще се затопли чувствително, особено в планините, в Предбалкана, по-късно и в Североизточните райони; температурите ще бъдат значително по-високи от обичайните, като максималните ще достигат на места 15-18°С. През втората половина от седмицата, температурите постепенно ще се понижват. През почивните дни облачността ще се увеличи, по-късно в неделя на места има и превалявания.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ