Температурите са подходящи  за закаляване на посевите

Агрометеорологичните условия през периода 16-22.12.2019 г.

Температурите са подходящи за закаляване на посевите

Агрометеорологичните условия през първата половина на декември се характеризираха със средни денонощни температури под и близко до биологичния праг от 5°С за развитие на засетите есенни култури.


Изключение в това отношение правеха само средните денонощни температури в Шабла и Варна. Снежната покривка, която се беше образувала в началото на месеца се стопи и това допринесе за увеличението на водните запаси в почвата. Средните дневни температури през периода бяха с много слабо изразен дневен ход, а при минималните не бяха регистрирани опасно ниски стойности. През периода 09-15 декември продължи започналото в края на ноември време, характеризиращо с превалявания, но без съществени количества.
Най-висока средно денонощна температура за периода беше измерена по северното Черноморие – Шабла 8.8°С и Варна 8.6°С , а най-ниски в София 0.4°С, Кюстендил 1.4°С и Благоевград 1.6°С. През периода в цялата страна средните денонощни температури останаха положителни и бяха по-високи от климатичната норма средно с 2.4°С, а единствено в София и Софийското поле средните денонощни температури бяха с 0.3°С по-ниски от нормата.
През първите дни на декември настъпи трайният преход на денонощните температури под 5°С, чиито стойности останаха по-ниски и през изминалата седмица с изключение на Шабла и Варна, в резултат на което се запази състоянието на относителен покой и слаба вегетация при зимните житни култури и рапицата. По-хладното, но без опасно ниски стойности на температурите време има благоприятно въздействие върху есенните посеви с оглед тяхното закаляване. Закалителните процедури ще имат ефект само при посевите достигнали до фаза братене. В цялата страна измерените абсолютни минимални температури през първата половина на месеца бяха с отрицателен знак от -1°С в Бургас до -8.4°С в Шумен, но на практика те са измерени през първата седмица от месеца, когато имаше и снежна покривка. Тези температури, в условията на тънка или отсъствие на снежна покривка биха имали неблагоприятно въздействие върху късно засетите и неукрепнали растения от зимен ечемик, намиращи се във фаза листообразуване.
През първата половина на декември в Централна и Югозападна България бяха отчетени най-големи суми на валежите, достигащи до 32 l/m², Русе, 26 l/m² и Кърджали 23 l/m2. Най-ниски стойности бяха регистрирани в Монтана и Бургас – под 5 l/m2.
През периода 16-22 декември 2019 г. се прогнозира време без валежи почти до края на периода а температурите ще се повишат и ще бъдат по-високи от обичайните за този сезон на годината, със слаб югозападен вятър, а в отделни райони ще бъде и почти тихо. По поречието на Дунав, в котловините и на места в Горнотракийската низина ще има мъгли, ниска облачност и намалена видимост, които ще се задържат все по-дълго и ще обхващат повече райони. Дневните температури там ще остават по-ниски, до 7-10°С. В останалата част от страната ще бъде предимно слънчево, ще се затопли чувствително, особено в планините, в Предбалкана, по-късно и в Североизточните райони; температурите ще бъдат значително по-високи от обичайните, като максималните ще достигат на места 15-18°С. През втората половина от седмицата, температурите постепенно ще се понижват. През почивните дни облачността ще се увеличи, по-късно в неделя на места има и превалявания.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.