Температури над нормата

Агрометеорологична прогноза за периода 18 – 24.11.2019 г.

Температури над нормата

През изминалия период развитието на земеделските култури протичаше при наднормени температури.

 Само на отделни места в Южна България паднаха валежи със стопанско значение (Кюстендил – 16 l/m2, Пазарджик – 15 l/m2, Гоце Делчев – 34 l/m2, Сандански – 48 l/m2), които подобриха състоянието на водните запаси в почвата и условията за протичане на вегетационните процеси при есенните посеви. В останалите райони на страната, където паднаха незначителни валежи, липсата на влага в почвата ограничаваше нормалното развитие на културите.
През следващите седем дни агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от температури около и над климатичните норми. Отново валежи и подобрение на почвените влагозапаси се очакват в южните райони на страната предимно през първата половина на периода. Отсъствието на валежи със стопанско значение в Северна България ще бъде ограничаващо за началните вегетационни процеси при зимните житни култури и зимната рапица.
През периода при пшеницата и ечемика ще протичат различни фази – поникване в агростанции Павликени и Казанлък, първи – трети лист в агростанции Долни чифлик, Силистра, Търговище и Новачене, преход към фаза братене и братене предимно в източните райони на страната в Карнобат и Главиница.
Периодът е подходящо време за варосване на стволовете и по-дебелите скелетни клони на овощните дървета. Чрез това мероприятие се намалява риска от напукване на кората и слънчев пригор по стволовете на овошките през зимния период причинени от температурните амплитуди на въздуха през денонощието (затопляне и разширяване на кората на дърветата през слънчевите дни и свиване през студените нощни часове). Варосването се извършва с 20% варов разтвор (2 кг гасена вар на 10 л вода) чрез намазване на стволовете с четка или напръскване с машина. Предварително дърветата се почистват от старата и напукана кора, като се отстраняват образувалите се лишеи и мъхове.
Условия за извършване на сезонните агротехнически мероприятия в овощните насаждения и провеждане на растителнозащитни пръскания при есенните посеви ще се създават в дните от втората половина на периода, когато се прогнозира сухо време без превалявания.
Драгомир Атанасов
Агрометеоролог в НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.