Темида преизпълни бюджета си с над 1 млн.лв.

Темида преизпълни бюджета си с над 1 млн.лв.

Приходите в съдебната власт са с 1 288 000 лв. повече през 2020 г. в сравнение с това, което е било заложено в бюджета, съобщи пред Пленума на ВСС представляващият съвета Боян Магдалинчев, който е и председател на бюджетната комисия.

От очакваните 97 млн.лв. приходи са получени 98 288 000 лв.

По-голямата част от приходите са от съдебни такси. Средната работна заплата в съдебната система м.г. е била 2 834 лв.

Единодушно с 22 гласа „за” и нито един „против” членовете на ВСС приеха изпълнението на бюджета на съдебната власт за 2020 г.

През тази година съдилищата в страната ще получат общо 434 млн.лв., ВСС – 52 млн.лв., ВКС – 22 млн.лв., ВАС – 25 млн.лв., органите на прокуратурата - 330 млн.лв., Националния институт по правосъдие – 347 млн.лв., Инспекторатът на ВСС – 9 млн.лв., а 28 млн.лв. от бюджета са заделени за капиталови разходи.

C 10 % нapacтвaт ocнoвнитe зaплaти нa cъдиитe, пpoĸypopитe и cлeдoвaтeлитe, cчитaнo oт 1 янyapи. C тoлĸoвa ce вдигaт и възнaгpaждeниятa нa cъдeбнитe cлyжитeли, глacyвa Πлeнyмът нa BCC. Тази година нарастват и възнагражденията за ранговете на магистратите – също с 10 %. Магистратите у нас са 4165, като в бройката влизат също членовете на ВСС и на Инспектората. Съдебните служители са 9670.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.