Темида посочва в петък избраниците си за КС

Темида посочва в петък избраниците си за КС

Представителите на съдебната власт в Конституционния съд ще станат ясни в петък. За тогава е насрочен изборът за съдии от квотата на Върховния касационен и Върховния административен съд.

Крайният срок за номинации от квотата изтича в сряда в 17 ч. Очаква се кандидатите да надхвърлят 10. Изборът ще се проведе в петък в Съдебната палата. Съдебната власт трябва да посочи двама свои кандидати.

Съставът на Конституционния съд се обновява през три години с 4-ма съдии. Тази година парламентът и президентът избират по един.

Междувременно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) освободи съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Красимир Влахов, тъй като на 5 октомври беше избран от парламента за член на Конституционния съд. Съдебните кадровици решиха Влахов да е съдия до датата, на която ще се закълне и ще встъпи в длъжност в Конституционния съд. След края на 9-годишния му мандат там той има право да се върне да правораздава във ВКС.

Съставът на Конституционния съд се обновява през три години с 4-ма съдии. Тази година парламентът и президентът избират по един, а двете върховни съдилища – двама. Това трябва да стане до 12 ноември, когато изтичат мандатите на Румен Ненков, Стефка Стоева, Кети Маркова и Цанка Цанкова. Засега свои кандидати все още не са излъчили президентът Румен Радев и от двете върховни съдилища.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.