Пленумът на ВСС отказа да съгласува проекта на МС за бюджета на съдебната власт за 2020 г., който е част от държавния бюджет.

Единодушно с 19 гласа „за“ и нито един „против“ кадровиците на Темида гласуваха да не подкрепят предложението на министъра на финансите съдебната власт да получи 88 млн. лв. по-малко от поисканото. На заседанието на пленума

не присъства главният прокурор Сотир Цацаров.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който е и председател на комисията „Бюджет и финанси“ в съвета докладва пред пленума, че в проекто-бюджета на Темида за 2020 г. са заложени 859 300 000 лв. разходи, а в проекто-бюджета на държавата те са 771 317 000 лв., т.е. със 88 млн.лв. по-малко. „В такъв случай няма да има средства за обезпечаването на 110 нови щатни бройки за съдебни служители, финансова обезпеченост на незаети щатни бройки за 6 месеца, 33 млн.лв. за основни ремонти и придобиване на сгради, за увеличаване на заплатите на съдебните служители, за допълнително възнаграждение на натоварените магистрати, както и 15 млн.лв. за информационни технологии и електронно управление“, обясни Магдалинчев. Той напомни на кадровиците, че продължава трайната тенденция да намаляват приходите на съдебната власт. От началото на годината до края на септември са събрани 5 млн. и 66 хил.лв. по-малко от заложените, а в края на декември се очаква дупката в бюджета да е 6 млн. и 800 хил.лв., т.е.

приходите намаляват средно със 563 000 лв. на месец.

Приходите идват от събирането на съдебни такси, глоби, санкции и т.н.

По време на обсъждането стана ясно, че в писмото от Министерство на финансите до ВСС с проект на решение за държавния бюджет за 2020 г. е записано, че приоритет е образованието. Кадровиците на Темида адмирираха това. „Виждам, че е записан 1 млрд. и 200 млн. лв. бюджетен излишък към 5 октомври 2019 г. За какво се харчат?“, попита Даниела Марчева. „Ние няма какво повече да дадем на МФ като информация, всичко, което имаме като обосновка на поискания бюджет, е внесено там. Народното събрание в крайна сметка ще каже кое ще възприеме и кое не“, заяви Магдалинчев.

7 на среща с Венецианската комисия за промени в НПК

Пленумът на ВСС излъчи 7 свои членове, които на 7 ноември ще се срещнат с докладчици на Венецианската комисия, пристигащи на двудневно посещение у нас. Разговорът ще бъде за промени в НПК за отговорността на тримата големи – главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

Преди определянето кои кадровици точно да участват в срещата, възникна спор за няколко неща – 3-ма, 5-ма или 7 да са участниците, свое мнение ли ще изразяват или обща позиция на ВСС. Атанаска Дишева горещо настоя да участва в срещата и бе включена в групата.

Пишат правила за освобождаването на съдии

Съдийската колегия на ВСС възложи на работна група да изработи правила за освобождаването на магистрати. Решението беше провокирано от подадена оставка на съдийка от Софийския районен съд, която иска на напусне системата без да е написала близо 300 дела и затова м.г. срещу нея бе образувано дисциплинарно производство. Магистратът изтъква здравословни причини за оставката си и иска 3-месечен срок, в който да изпише актовете си.

До сега в съдийската колегия има противоречива практика при разглеждането на молби на магистрати за напускането им – има случаи, когато се дава срок да изпишат делата си, а политизираният бивш председател на СРС Методи Лалов отказа да разгледа две мерки за неотклонение и бе отложено гласуването на оставката му.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Икономиката ще я възстановим, човешкият живот е незаменим(ОБЗОР)

* Дончев отговори на държавния глава с цитат от Гьоте

"Само ако сме единни и отговорни, можем да изградим защитна стена срещу заразата. С нея ще браним не само себе си, но и ближния. Защото щетите върху икономиката, колкото и да са тежки, ще ги възстановим рано или късно. Човешкият живот обаче е незаменим". 

ВСС разреши образуването и обявяването на дела

Съдийската колегия на ВСС реши, че вече може да се образуват всички дела, както и да се обявяват решения. Условията за това са, ако органът има такава възможност, при празни съдилища и стриктно спазване на мерките за защита срещу коронавируса.

Япония ни дава безплатно лекарство за борба с коронавируса

Японското правителство ще предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство "Авиган", известно още като "Фавипиравир". То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус.Това става ясно от пост на въшния министър Екатерина Захариева във Фейсбук.