Теменужка Петкова: Процедурата за АЕЦ Белене не е спирана

Теменужка Петкова: Процедурата за АЕЦ Белене не е спирана

Процедурата за избор на инвеститор-изпълнител проекта за изграждане на АЕЦ Белене никога не е била спирана. Имаше забавяне заради епидемиологичната обстановка в света. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол днес.

„Към момента сме на етап „Сключване на споразумение за конфиденциалност”, който е задължителен. Този документ вече е предоставен на 5-е компании. Следващата стъпка е за предоставяне на достъп до информационната зала - няколко компютри в стаи в НЕК, където се съдържа цялата информация - технически проект , разрешението на Европейската комисия за изграждане на централата и други.

В следващите дни предстои телеком разговор с петте компании - кандидатки за взаимно информиране за епидимиологичната обстановка в тези страни и в България и с изискванията у нас, обясни министър Петкова, в отговор на въпрос на депутатите Васил Миланов Антонов и Чавдар Йорданов Велинов относно процедурата за избор на стратегически инвеститор за проект а АЕЦ "Белене". Компаниите ще отговорят кога биха могли да дойдат в България за да се започнаят с предоставената информация. След това ще започнат подготовката на обвързващите си оферти.

И петте компании, потвърдиха че ще подадат обвързващи оферти, е категорична Петкова. До дни, след разговорите с кандидатите, ще е ясно кога техни представители ще дойдат в България за запознаване с техническия проект, разрешението на Европейската комисия и други документи в информационните стаи в НЕК. Не е било възможно изпращането им по електронен път, защото данните в тях са конфиденциални.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.